Ricco brengt Vacansoleil in verlegenheid

8 februari 2011

S a m e n v a t t i n g

ETTEN-LEUR (ANP) - Riccardo Ricco heeft de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil-DCM ernstig in verlegenheid gebracht. Hoewel de officiële bevestiging nog ontbreekt, vreest Vacansoleil dat de geruchten waar zijn dat Ricco zichzelf bloed heeft toegediend. ,,Ik ga op dit moment uit van het slechtste'', zei manager Daan Luijckx.

De Italiaanse wielrenner, bijgenaamd 'de Cobra', voelde zich zondag na een training in eigen land niet goed en meldde zich met een koortsaanval in het ziekenhuis. Daar zou Ricco in shocktoestand tegen een arts hebben verklaard dat hij zichzelf bloed had toegediend, wat in strijd is met de dopingregels. De klimmer werd drie jaar geleden tijdens de Ronde van Frankrijk betrapt op gebruik van het verboden middel cera, de verbeterde variant van epo, en vervolgens voor twintig maanden geschorst.

Vacansoleil bood Ricco vorig jaar een nieuwe kans. ,,Juridisch en medisch hebben we van alles geregeld. Je denkt dan: 'zo stom gaat iemand niet zijn'. Je pakt hem namelijk in zijn portemonnee en het is einde carrière. Je denkt: 'dat doet-ie niet'. Maar dus toch wel'', aldus Luijckx, die er dinsdag niet in slaagde contract te krijgen met Ricco en diens manager.

,,We moeten het dus doen met de berichtgeving uit Italië. Het feit dat hij niet te bereiken is, vind ik vreemd. We gaan ervan uit dat het waar is. Maar zoals het een goed werkgever betaamt, passen we momenteel hoor- en wederhoor toe. Daar zijn we druk mee bezig, maar het valt niet mee'', aldus de ,,geschrokken'' manager.

Als Ricco inderdaad een bloedtransfusie heeft uitgevoerd, wordt hij op staande voet ontslagen. Vacansoleil voert bij dopingzaken een zerotolerancebeleid. ,,Als we het ergens bevestigd krijgen, is het voorbij voor Ricco. Een renner als hij, die al eerder geschorst is, weet dat hij bij de volgende misstap levenslang wordt geschorst. We hebben in het contract allerlei clausules bedongen die dit zouden kunnen voorkomen, zoals een forse boete en schadeclaims. Dat je dan toch de fout in gaat, kan ik niet begrijpen. Hoe hoog die boete is? Het zou niet netjes zijn daar over te praten, maar een modale man kan dat in ieder geval nooit betalen.''

Evenals Vacansoleil, dat dit jaar voor het eerst beschikt over een licentie voor de hoogste klasse van het professionele wielrennen, heeft de aanklager van het antidopingbureau van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) een onderzoek ingesteld naar Ricco.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011