Peloton in Qatar moppert op Riccò (2)

9 februari 2011

N i e u w bericht, meer informatie

AL WAKRA (ANP/AFP) - Mopperend reageerde het wielerpeloton in de Ronde van Qatar woensdag op de affaire rond de Italiaanse wielrenner Riccardo Riccò. De renner van Vacansoleil-DCM zou, nadat hij in een ziekenhuis was opgenomen, hebben bekend zich met bloedtransfusies te hebben beziggehouden.

,,Er zijn grenzen voor alles. Riccardo is er ver overheen gegaan'', concludeerde Italiaans kampioen Giovanni Visconti, die zei ,,niet zeer verbaasd'' te zijn over wat er met zijn landgenoot aan de hand is.

Riccò was al eens twintig maanden geschorst nadat hij in de Tour van 2008 was betrapt op doping. ,,De groeten, Riccò, we zullen je niet missen'', reageerde landgenoot Manuel Quinziato cynisch. Wat volgde waren nog enkele scheldwoorden.

Zowel zijn werkgever Vacansoleil-DCM als het Italiaans olympisch comité CONI heeft een onderzoek ingesteld. Vanuit de ploeg werden daarover woensdag geen mededelingen gedaan.

,,De schade die Riccò de wielersport toebrengt is enorm'', vond Filippo Pozzato, een andere Italiaanse coureur. De Zwitser Fabian Cancellara was het daarmee eens. ,,Riccardo zorgt er opnieuw voor dat de wielersport synoniem is voor doping. Dit is een ramp voor onze sport. Wat een idioot'', meende de beste tijdrijder van de wereld.

Andere coureurs, onder anderen de Brit Roger Hammond en de Oostenrijker Bernhard Eisel, vroegen zich hardop af wat de ploeg Vacansoleil heeft bewogen de omstreden Italiaan in dienst te nemen. ,,Wat nu met Riccardo gebeurt is een signaal voor renners die nog steeds met hun gezondheid spelen, maar ook een signaal naar ploegbazen die renners contracteren van wie bewezen is dat ze een dopingrisico met zich meedragen'', meende Hammond.

Volgens Jean-François Pescheux, koersdirecteur namens tourorganisator ASO in Qatar, moet in het geval-Riccò niet zo zeer van doping worden gesproken als wel van 'ziekte' of 'verslaving'. In Italië was Renato Di Rocco, voorzitter van de Italiaanse wielerbond, duidelijk. ,,Voor zichzelf, voor zijn familie en voor de wielersport is het beter dat hij zijn loopbaan beëindigt. Hij moet uit de perverse tunnel komen waarin hij zich bevindt'', aldus Di Rocco.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011