Wielerjaar begint ook achter de groene tafel

22 februari 2011

RIJSWIJK (ANP) - Met de Omloop Het Nieuwsblad komt zaterdag het professionele wielerpeloton voor het eerst dit jaar in actie op West-Europese bodem. De traditionele seizoensopener is weliswaar geen wedstrijd uit de UCI World Tour, verzamelnaam voor de belangrijkste koersen volgens de internationale wielrenunie, maar een overwinning in Gent is er een die telt.

Een jaar geleden pakte de Spanjaard Juan Antonio Flecha de zege voor het met veel bombarie de wielerwereld binnengestapte Team Sky. Het was het begin van een voorjaar waarin de Nederlandse renners er opnieuw niet in slaagden een van de klassiekers te winnen. Het is inmiddels tien jaar geleden dat Servais Knaven Parijs-Roubaix won en Erik Dekker de Amstel Gold Race. Voor Nederlandse overwinningen in de drie andere voorjaarsklassiekers - Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik - moet zelfs worden teruggeblikt naar de jaren 80.

Toch gloort er hoop. Lars Boom was vorig jaar een gretige debutant op het hoogste niveau die in de finales nog net tekort kwam. In het najaar toonde hij zich al een stuk volwassener bij de wereldtitelstrijd waar ook Niki Terpstra in volle finale nog in beeld was. Voor de heuvelklassiekers is bovendien Robert Gesink nu echt een serieuze kandidaat. De Achterhoeker bleek in het najaar in hoog ingeschaalde wedstrijden in Canada en Italië een echte afmaker. Zijn seizoensstart - met winst in Oman - is meer dan veelbelovend, zeker met het oog op zijn hoofddoel: de Ronde van Frankrijk.

De grootste wedstrijd van het jaar weet weer eens niet waar het aan toe is met de erelijst. Blijft Alberto Contador de winnaar van de editie van 2010 of wordt anders beslist. Het hangt ervan af of de internationale wielrenunie UCI of wereldantidopingbureau WADA heil ziet in een beroepszaak tegen de vrijspraak die de Spaanse tourwinnaar ten deel viel.

Zo vallen meer belangrijke beslissingen in de wielersport ook dit jaar niet op de streep maar achter de groene tafel. Vacansoleil, dat nog voor het seizoen begon afscheid nam van de troef voor de grote ronden Riccardo Riccò, moet wachten op een mogelijk strafzaak tegen de Spaanse aanwinst Ezequiel Mosquera. En het sporttribunaal CAS gaat de komende weken oordelen over de juridische geldigheid van het biologisch paspoort, het middel waarmee de UCI de strijd aangaat tegen dopingklanten.

Een betrapte renner wil op 1 juli zijn rentree maken. Thomas Dekker moet de komende maanden een nieuwe werkgever zien te overtuigen van zijn goede bedoelingen. De affaire rond Riccò, de Italiaan die een nieuwe kans kreeg na een dopingstraf maar vermoedelijk verviel in oude fouten, zal het er voor Dekker niet eenvoudiger op maken. Wie durft?

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011