CAS heft schorsing Tong Wen op (2)

23 februari 2011

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Het international strafhof voor de sport (CAS) heeft de schorsing van de Chinese judoka Tong Wen wegens doping woensdag op formele gronden opgeheven. De olympisch kampioene werd na het WK van 2009, dat ze ook won in het zwaargewicht (+78 kg), positief getest op het verboden middel clenbuterol. De mondiale judofederatie pakte haar daarop de gouden medaille af en sloot haar voor twee jaar uit van wedstrijden.

Het CAS had echter zwaarwegende kritiek op de gang van zaken rond de contra-expertise. Tong Wen was niet op de hoogte van de analyse van de B-staal en was derhalve niet in de mogelijkheid die bij te wonen of zich te laten vertegenwoordigen. Dat is wel een recht van een betrapte sporter en reden voor het CAS de schorsing ongegrond te verklaren. De 28-jarige Chinese krijgt door de procedurefout ook haar wereldtitel terug.

Nadat de Duitse sprintsters Katrin Krabbe en Grit Breuer er begin jaren negentig op waren betrapt, is er is de laatste tijd weer veel te doen over clenbuterol. Het wordt in de veeteelt gebruikt ter bestrijding van astma, maar heeft als prettige bijkomstigheid dat runderen er meer mager vlees door gaan leveren. De Spaanse wielrenner Alberto Contador raakte, naar eigen zeggen door het nuttigen van een verdachte biefstuk, bijna zijn Tourzege van 2010 kwijt. Hij werd onlangs vrijgesproken van bewust clenbuterolgebruik.

De Nederlandse Dopingautoriteit waarschuwde sporters die naar China gaan, voorzichtig te zijn met het eten van vlees omdat dat sporen van clenbuterol kan bevatten. De hogeschool van Keulen analyseerde de urine van 28 atleten die in de periode 15 september 2010 tot 15 januari China hadden bezocht. In 22 gevallen werden geringe hoeveelheden van het verboden spierversterkend middel gevonden. Het is aannemelijk dat ze dat via voeding binnen hebben gekregen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011