Van Gelder ‘als vanouds’ naar finale

7 april 2011

EK TURNEN

BERLIJN (ANP) - Yuri van Gelder turnde donderdag bij de Europese kampioenschappen in Berlijn zijn eerste echt grote wedstrijd sinds een kleine twee jaar. In Milaan werd hij in mei 2009 voor de derde keer Europees kampioen op ringen. Daarna volgden een positieve dopingtest, een schorsing en een affaire rond een later ingetrokken bekentenis dat hij opnieuw cocaïne had gebruikt.

De opluchting was donderdag groot nadat hij in de Max-Schmeling-Halle als vijfde (15,150) de finale had gehaald. ,,Het voelde weer als vanouds, er is een last van mijn schouders gevallen’’, keek de voormalig ‘Lord of the Rings’ terug op een dag die hij zorgvuldig had gepland.

Dinsdag na de podiumtraining klaagde hij nog over een zekere loomheid. Van Gelder was niet gewend in de kwalificaties in de avondsessie te moeten turnen en zocht naar de juiste voorbereiding. Die bleek niet te liggen in veel rusten, zoals dinsdag. ,,Ik ben vanochtend naar de hal gegaan, erna nog naar de supermarkt. Ik heb niet de hele dag in mijn nest gelegen. En toen ik er even in lag had ik toch geen rust.’’

Het was de adrenaline die zijn terugkeer op het Europese podium een spannende aangelegenheid maakte. ,,Het is top om hier te zijn. Ik ben nooit gestopt met trainen. Ik wist dat ik, als ik een goede oefening zou doen, ook een goed resultaat zou neerzetten. Goed genoeg in ieder geval voor een finaleplaats. Met een schepje erbij kan daar zaterdag een medaille aan vastzitten’’, keek Van Gelder al vooruit.

Hij had zich welkom gevoeld na zijn gedwongen afwezigheid, onder meer door een schorsing van een jaar wegens het gebruik van cocaïne. In oktober zou Van Gelder zijn rentree op het hoogste podium maken bij de WK in Rotterdam maar kort voor dat toernooi bekende hij opnieuw te hebben gesnoven. Dat leidde tot een enorme rel: Van Gelder werd uit de selectie gezet, zijn bekentenis werd door gymnastiekbond KNGU naar buiten gebracht.

Van Gelder, die naar Portugal vluchtte, kwam later terug op dat verhaal. Hij had geen cocaïne gebruikt, zei hij met negatieve tests als bewijs. Hij had met de leugen slechts een verwijdering uit de ploeg willen bewerkstelligen omdat hij aan de druk ten onder dreigde te gaan.

In Berlijn stond Van Gelder donderdag tevreden na te hijgen. De oefening was zwaar geweest, ook al omdat hij zijn krachten niet goed verdeeld bleek te hebben. De laatste breedtehang hield hij extra lang aan om op adem te komen. ,,Ik dacht: wanneer komt er iemand een blik spinazie brengen?’’

Naast Van Gelder plaatsten ook Epke Zonderland (brug en rek), Jeffrey Wammes (sprong) en Bart Deurloo (meerkamp) zich voor de finales. Met name Zonderland imponeerde, vooral op brug. ,,Dit was mijn beste brugoefening ooit.’’ Wammes hield na zijn optreden op vloer al rekening met een voortijdig afscheid. ,,Ik dacht: dit wordt niet mijn toernooi.’’ Op sprong mocht hij alsnog als vijfde door naar de eindstrijd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011