'Yuri moet nu keihard aan de slag'

11 april 2011

EK TURNEN

M e t foto

BERLIJN (ANP) - Yuri van Gelder is weer turner, maar nog niet de turner die hij wil zijn. Dat was de conclusie na zijn optreden bij de Europese kampioenschappen in Berlijn. De voormalig 'Lord of the Rings' moest zaterdag in de toestelfinale op ringen genoegen nemen met plaats zes. Dat was een tegenvaller, voor de ringenspecialist zelf en ook voor zijn coach Bram van Bokhoven. ,,We hadden er meer van verwacht.''

,,Vanaf dinsdag moet Yuri gewoon keihard aan de slag'', kondigde de trainer aan. Zijn conditie was in Berlijn nog niet optimaal, iets wat enigszins was te voorzien. ,,Hij is pas acht weken serieus aan het trainen. Dat deden we in een vast schema. Op maandag, woensdag en vrijdag met zware krachttraining en een volledige oefening. De dagen ertussen met wat stretchen en werken aan herstel. De vrijdag verliep meestal wat moeizaam. Daaraan kon je zien dat Yuri nog niet op zijn oude niveau zit.''

Van Gelder wist ook dat een medaille pakken moeilijk zou worden ,,Ik heb gewoon te weinig wedstrijden geturnd." Maar er was ook dat ontevreden gevoel over de jurering. Hij is ervan overtuigd dat een aantal juryleden hem de affaire met de cocaïne nog aanrekent ,,Ik moet om te winnen echt beter turnen dan de rest." Informeel sprak hij hardere woorden terwijl ook Van Bokhoven cryptisch zijn onvrede uitte. ,,We hadden er meer van verwacht. Voor het toernooi, voor de finale maar ook nadat hij in de finale na zijn moeilijke afsprong op de grond stond."

,,Ik vind dat het best goed gaat", meende de coach van Flik-Flak. ,,Yuri moet zorgen dat hij maanden, zo niet jaren op deze weg verder gaat. Met de goede mensen om zich heen. Het sportieve is een onderdeel van het geheel."

Van Gelder was, ondanks het tegenvallende resultaat, in ieder geval blij weer terug te zijn op het hoogste podium en maakte ook buiten de turnhal - geflankeerd door zijn Braziliaanse vriendin - een gelukkige indruk. Rond de kerst vierde hij al vakantie in het land waar in 2016 de Spelen plaatsvinden. In Rio - Van Gelder is dan 33 jaar - wil hij alsnog zijn olympische debuut maken. Peking miste hij omdat de regels nog zo waren dat alleen winnaars van goud in de toestelfinales bij een voorafgaand WK zich voor de Spelen plaatsten en Van Gelder in 2007 in Stuttgart slechts zilver pakte. In Londen is hij niet welkom omdat het IOC dopingzondaars na hun straf niet meteen weer in de armen sluit. Een discutabele regel die mogelijk door de Amerikaanse sprinter LaShawn Merrit bij het CAS wordt aangevochten.

Van Gelder zal die zaak met interesse volgen. ,,Maar we zijn er verder niet mee bezig", zei Van Bokhoven. ,,Laat Yuri eerst maar eens een medaille op het hoogste niveau halen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011