Ricco ontkent doping en plant rentree (3)

13 april 2011

N i e u w bericht, meer informatie

ROME (ANP) - Riccardo Ricco heeft woensdag tijdens zijn verhoor door de antidopingcommissie van het Italiaans olympisch comité (CONI) alle betrokkenheid bij het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen of methoden ontkend.

De 27-jarige wielrenner kondigde, een maand na het afscheid en de aankondiging dat hij kroegbaas wilde worden, meteen ook maar zijn rentree aan in het peloton. ,,Ik wil weer fietsen en ben op zoek naar een ploeg'', zei Ricco strijdvaardig. Hij geeft met dat besluit gehoor aan de wens van zijn vele fans.

De Italiaanse klimspecialist, ontslagen door zijn Nederlandse werkgever Vacansoleil, wordt ervan verdacht zichzelf een transfusie te hebben toegediend met eigen bloed dat niet op de juiste manier was bewaard. Ricco werd vervolgens zo ziek dat hij op 6 februari ijlings moest worden opgenomen. Zijn toestand werd destijds als kritiek omschreven.

Woensdag hield hij opnieuw vol dat het verhaal, dat een arts naar buiten bracht, niet klopt. ,,Ik heb niets te verbergen'', herhaalde Ricco nog maar eens. ,,Die dokter zal rekenschap moeten afleggen over wat hij heeft gezegd. Ik kreeg alleen te horen dat het om een virus ging. Hoe ik er weer bovenop ben gekrabbeld, kan ik me niet herinneren. Ik was meer dood dan levend.''

Hoewel het sluitende bewijs van een verboden bloedtransfusie misschien nooit zal worden geleverd, wees Vacansoleil zijn in opspraak gekomen klassementsrenner toch resoluut de deur.

Behalve CONI heeft ook het Openbaar Ministerie in Italië een zaak aangespannen tegen Ricco wegens sportief bedrog en overtreding van het dopingreglement. De verdachte zelf hield woensdag vol dat een en ander zijn terugkeer in koers niet in de weg hoeft te staan. Volgens hem zijn er genoeg wielerprofs te noemen die in vergelijkbare omstandigheden gewoon aan wedstrijden meedoen.

Ricco, ooit de grootste belofte van de Italiaanse wielersport, heeft tegen dat hij bepaald niet van onbesproken gedrag is. In 2008 werd hij al eens voor twintig maanden geschorst wegens een dopingaffaire. De Italiaan werd tijdens de Tour de France positief bevonden op cera, de nieuwste generatie epo. Op recidive staat levenslange uitsluiting.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011