Contador verbaast met keus Duitse rechter (2)

13 april 2011

N i e u w bericht, meer informatie

MADRID (ANP) - Drievoudig tourwinnaar Alberto Contador heeft in zijn dopingzaak voor het internationale hof van beroep (CAS) gekozen voor de Duitser Ullrich Haas als rechter. Dat besluit zorgde in Spanje voor opperste verbazing.

De bewuste jurist van de universiteit van Zürich maakte immers deel uit van het driemanschap dat namens het CAS de schorsing van Alejandro Valverde (twee jaar) bevestigde. Deze Spaanse wielerprof had bezwaar tegen de aanstelling van Haas maar kreeg niet zijn zin. ,,Of Contador pleegt zelfmoord of dit is een briljante zet'', tekende de Madrileense krant El País op uit de mond van een in sport gespecialiseerde rechtsgeleerde.

De internationale wielrenunie (UCI) en de dopingbestrijders van het WADA maakten de verrassing compleet door in de zaak-Contador Quentin Byrne-Sutton te nomineren. Deze Zwitser stemde indertijd juist tegen de wereldwijde uitsluiting van Valverde. Het CAS benoemt zelf de derde rechter, die ook zal optreden als voorzitter.

Contador testte in de laatste Ronde van Frankrijk positief op clenbuterol. De renner verklaarde de minieme hoeveelheid van dit aangetroffen spiergroeibevorderende middel, dat wel eens illegaal wordt gebruikt in de kalvermesterij, door het eten van een door een vriend uit Spanje meegebracht biefstukje.

De Spaanse wielerbond achtte dat een plausibel verhaal en sprak Contador vrij van bewuste doping. UCI en WADA tekenden beroep aan tegen dat besluit. Totdat het CAS uitspraak doet blijf de renner startgerechtigd namens zijn Deense ploeg Saxo-Bank.

Contador wil dit seizoen de Giro en de Tour rijden. De Ronde van Frankrijk begint op 2 juli. Het CAS is voornemens de zaak in juni af te ronden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011