Rodriguez betrapt op clenbuterol (3)

10 juni 2011

N i e u w bericht, meer informatie door het hele bericht, tweede wedstrijd tegen Cuba

MEXICO-STAD (ANP) - Vijf Mexicaanse voetballers zijn bij een dopingcontrole voorafgaand aan het Concacaf-toernooi om de Gold Cup in de Verenigde Staten betrapt op het gebruik van clenbuterol. Onder hen is PSV-verdediger Francisco Rodriguez, de enige 'buitenlander'.

De andere positief bevonden spelers zijn Antonio Naelson Sinha, Edgar Dueñas (beiden Toluca), Christian Bermudez (Atlante) en doelman Guillermo Ochoa (America), die in de Mexicaanse competitie uitkomen. De secretaris van de nationale voetbalbond Decio de Maria Serrano heeft dat donderdag bekendgemaakt. Hij zei dat 14 spelers op 21 mei een dopingtest hebben ondergaan.

Als de contra-expertise het resultaat bevestigt, dreigt voor het vijftal een schorsing van maximaal twee jaar. Ze zijn voorlopig al met onmiddellijke ingang uitgesloten voor deelname aan het Amerikaanse evenement om de 'Copa Oro', zodat bondscoach Jose Manuel de la Torre nog maar een selectie van 17 man tot zijn beschikking heeft. Mexico speelt donderdagavond in Charlotte tegen Cuba. El Salvador, in de openingswedstrijd met 5-0 verslagen, en Costa Rica zijn de andere tegenstanders in de poule.

Clenbuterol wordt onder meer illegaal gebruikt in de veeteelt om spiermassa te kweken. Het eten van behandeld vlees - Mexico heeft een slechte naam in deze - leidt bijna onvermijdelijk tot een positieve plas.

De Mexicaanse voetbalbond (Femexfut) heeft de FIFA ingelicht en een onderzoek gelast naar de voeding van de ploeg tijdens de voorbereiding in de hoofdstad. Het vermoeden werd uitgesproken dat de spelers tussen 17 en 20 mei mogelijk besmet rundvlees of kip hebben gegeten. Daartoe zal ook de nationale vrouwenselectie en een jeugdteam worden gecontroleerd. Die verbleven in de afgelopen periode op hetzelfde trainingscomplex.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011