Usada stuurt rapport-Armstrong rond (3)

10 oktober 2012

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse antidopingbureau Usada heeft het langverwachte onderzoeksrapport over de dopingpraktijken bij US Postal, het voormalige wielerteam van de levenslang geschorste kopman Lance Armstrong, woensdag dan toch eindelijk naar de betrokken instanties gestuurd. De internationale wielerunie (UCI), het mondiale antidopingagentschap (WADA) en de internationale triatlonfederatie (WTC), waarvoor Armstrong nu in wedstrijden uitkomt, hebben het omvangrijke verslag in handen gekregen.

Het rapport omvat ruim 1000 pagina's en bevat verklaringen onder ede van 26 personen, onder wie 15 oud-wielrenners. Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis en Levi Leipheimer, allen oud-ploeggenoten van Amstrong, hebben onder anderen een getuigenis afgelegd. Usada zal in een later stadium, waarschijnlijk als de betreffende instanties het rapport hebben kunnen inzien, het volledige dossier op de eigen website publiceren. De UCI heeft 21 dagen de tijd om een oordeel te vormen in deze slepende kwestie.

Volgens een begeleidende verklaring van Usada hebben Armstrong en zijn team het meest ontwikkelde dopingprogramma in de sporthistorie opgezet en uitgevoerd. ,,Het bewijs toont onomstotelijk aan dat US Postal zeer professioneel en succesvol te werk ging op dopinggebied. We beschikken over belastende documenten met betalingen, laboratoriumtests, wetenschappelijke gegevens en e-mails die het gebruik, het bezit en de distributie van prestatiebevorderende middelen door Lance Armstrong bevestigen.''

Volgens Usada maakt de lijvige rapportage ,,de teleurstellende waarheid duidelijk over de bedrieglijke activiteiten van US Postal. Een team dat tientallen miljoenen dollars aan fondsen ontving afkomstig van de Amerikaanse belastingbetaler.''

Armstrong heeft altijd ontkend dat hij verboden middelen heeft gebruikt. De ex-tourwinnaar reageerde nooit positief op een dopingtest. Usada legde hem in augustus een levenslange schorsing op nadat de inmiddels 41-jarige Amerikaan had aangekondigd dat hij zijn (juridische) strijd tegen alle beschuldigingen zou staken. Volgens de Usada-regels staat dat gelijk met een schuldbekentenis. Armstrong moest na zijn ultieme besluit ook (onder meer) al zijn zeven tourtitels inleveren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012