Leipheimer kocht epo van teamarts Rabobank (2)

10 oktober 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer heeft in zijn periode bij de Nederlandse wielerploeg Rabobank epo gebruikt. Hij kocht het verboden product bij de toenmalige teamarts van Rabobank. De betreffende teamdokter hielp hem ook bij het toedienen van het middel. Dat valt op te maken uit de documenten die het Amerikaanse antidopingbureau Usada woensdag heeft gepubliceerd op de eigen website inzake het onderzoeksrapport over de wantoestanden bij US Postal, met kopman Lance Armstrong in een hoofdrol.

In het verslag van de verklaring onder ede van Leipheimer, die van 2002 tot en met 2004 voor Rabobank fietste, is de naam van de betrokken teamarts onleesbaar gemaakt. Volgens Leipheimer was een andere renner in de ploeg ook aan de epo. Diens naam is in het rapport eveneens zwart gemaakt. ,,We hebben zijn gebruik van epo verscheidene keren besproken'', gaf Leipheimer te kennen.

Leipheimer maakte tegenover de dopingjagers van Usada ook melding van een training in 2003 met Armstrong. ,,Lance vroeg mij wie de training bij Rabobank deed. Ik vertelde het hem.'' In het verslag zijn dan, op het oog, twee namen onleesbaar gemaakt.

,,Toen zei Lance, wat gebeurt er op het andere vlak? Ik geloof dat we beide wel begrepen dat hij vroeg wie het dopingprogramma beheerde. Ik antwoordde: dezelfde.''

De 38-jarige Amerikaan, die voor Omega Pharma-QuickStep rijdt, was in 2000 en 2001 in dienst van US Postal. Hij heeft bekend dat hij tot 2007 verboden middelen heeft gebruikt. Bij Gerolsteiner, waar hij na zijn tijd bij Rabobank onder contract kwam, nam hij ook testosteron. Voor zijn dopingverleden is Leipheimer inmiddels voor 6 maanden geschorst.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012