Usada vernietigend over Armstrong/US Postal

10 oktober 2012

S a m e n v a t t i n g

NEW YORK (ANP) - Het meest ontwikkelde dopingprogramma uit de historie van de sport. Zo omschreef Travis Tygart, de baas van het Amerikaanse antidopingbureau Usada, woensdag de praktijken bij de voormalige Amerikaanse wielerploeg US Postal, de vroegere werkgever van de levenslang geschorste kopman Lance Armstrong.

Usada stuurde woensdag het langverwachte onderzoeksrapport over de wantoestanden in de ploeg van Armstrong naar onder meer de internationale wielerunie (UCI). Het dossier omvat ruim 1000 pagina's en bevat verklaringen onder ede van 26 personen, onder wie 15 (ex-)wielrenners. Het gaat onder anderen om Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters en David Zabriskie.

Volgens Usada hebben Armstrong en zijn team het meest ontwikkelde dopingprogramma in de sporthistorie opgezet en uitgevoerd. ,,Het bewijs toont onomstotelijk aan dat US Postal zeer professioneel en succesvol te werk ging op dopinggebied. We beschikken over belastende documenten met betalingen, laboratoriumtests, wetenschappelijke gegevens en e-mails die het gebruik, het bezit en de distributie van prestatiebevorderende middelen door Lance Armstrong bevestigen.''

Usada heeft naar aanleiding van de bekentenissen Leipheimer, Vande Velde, Zabriskie, Danielson, Barry en Hincapie voorlopig geschorst. Hincapie en Barry hebben hun actieve loopbaan inmiddels beëindigd. Beiden kwamen woensdag, kort na de publicatie van het Usada-rapport, met een opmerkelijke bekentenis. Zowel Hincapie als Barry gaf toe tot 2006 verboden middelen te hebben gebruikt. Hincapie is de voormalige meesterknecht van Armstrong.

Met Armstrong zijn ook de twee voormalige teamartsen van US Postal, Michele Ferrari en Garcia del Moral, levenslang geschorst. Drie andere ex-leden van de teamleiding (Johan Bruyneel, Pedro Celaya en José Marti) hebben besloten om de dopingbeschuldigingen aan te vechten.

Armstrong heeft altijd ontkend dat hij verboden middelen heeft gebruikt. De ex-tourwinnaar reageerde nooit positief op een dopingtest. Usada legde hem in augustus een levenslange schorsing op nadat de inmiddels 41-jarige Amerikaan had aangekondigd dat hij zijn (juridische) strijd tegen alle beschuldigingen zou staken.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012