Armstrong: ruim 1 miljoen aan dopingarts (2)

10 oktober 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

NEW YORK (ANP) - Lance Armstrong heeft tijdens zijn roemruchte wielercarrière ruim 1 miljoen dollar aan de Italiaanse dopingarts Michele Ferrari betaald. Het Amerikaanse antidopingbureau Usada draagt daarvoor in het woensdag gepubliceerde onderzoeksrapport tegen US Postal en Armstrong bewijzen aan.

Volgens Usada hebben Armstrong en Ferrari tussen 1996 en 2006 intensief met elkaar samengewerkt. Beiden zijn inmiddels levenslang geschorst.

De Amerikaanse dopingjagers beschikken over afschriften van een Zwitserse bankrekening die behoort tot een bedrijf van dr. Ferrari. Tussen 1996 en 2006 zijn daarop betalingen van Armstrong te vinden, die opgeteld ruim 1 miljoen dollar bedragen. Deze gegevens ontkrachten de claim van Armstrong dat hij zijn samenwerking met de Italiaan in 2004 stopzette. Extra belastend materiaal komt in de vorm van het emailverkeer tussen Ferrari, diens zoon en Armstrong. Die correspondentie bleef ook na 2004 voortduren.

Ex-ploegmakker George Hincapie kon na introductie in 2000 door Armstrong voor 15.000 dollar per jaar eveneens van de diensten van de Italiaanse dopingdokter gebruik maken. ,,Ferrari vertelde mij dat de ploegartsen me zouden helpen bij bloeddoping. Dat deden ze ook'', aldus Hincapie in zijn getuigenis. Hij werkte uiteindelijk van 2000 tot 2006 samen met Ferrari. .

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012