Usada maakt namen 11 getuigen bekend (2)

10 oktober 2012

N i e u w bericht, meer informatie

NEW YORK (ANP) - Aan het onderzoek tegen de systematische dopingpraktijken bij US Postal, de voormalige wielerploeg van Lance Armstrong, hebben in totaal 11 ex-teamleden meegewerkt. Dat maakte het Amerikaanse antidopingbureau Usada woensdag bekend in een begeleidende verklaring bij de verzending van het strafdossier over Armstrong en US Postal naar onder meer de internationale wielerunie (UCI).

Voor de eerste keer maakte Usada de namen van de betrokken ex-coureurs officieel bekend. Het gaat om Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters and David Zabriskie.

Van diverse oud-renners van US Postal was al bekend dat ze een getuigenis onder ede bij Usada hadden afgelegd. Hamilton kwam vorige maand ook al met een onthullend boek ('The Secret Race') waarin hij een kijkje geeft in de dopingkeuken van US Postal.

Usada heeft naar aanleiding van de bekentenissen Leipheimer (Omega Pharma-Quick.Step), Vande Velde (Garmin), Zabriskie (Garmin), Danielson (Garmin), Barry (Sky) en Hincapie (BMC) voorlopig geschorst. Hincapie en Barry hebben hun actieve loopbaan inmiddels beëindigd.

Met Armstrong zijn ook de twee voormalige teamartsen van US Postal, Michele Ferrari en Garcia del Moral, levenslang geschorst. Drie andere ex-leden van de teamleiding (Johan Bruyneel, Pedro Celaya en José Marti) hebben besloten om de dopingbeschuldigingen voor een arbitragecommissie aan te vechten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012