Pistorius op borgtocht vrij (3)

22 februari 2013

PISTORIUS

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

PRETORIA (ANP) - De van moord verdachte Zuid-Afrikaanse gehandicapte atleet Oscar Pistorius mag zijn cel verlaten. De rechtbank in Pretoria heeft vrijdag zijn verzoek om vrijlating op borgtocht ingewilligd. Dat leidde tot gejuich bij familie en vrienden in de rechtszaal.

Pistorius hoorde zelf het oordeel ogenschijnlijk onberoerd aan. De rechter maakte vrijdag in zijn vonnis wel duidelijk dat voor Pistorius een levenslange gevangenisstraf wacht indien hij schuldig wordt bevonden. Hij stelde de borgsom vast op 1 miljoen rand (ongeveer 90.000 euro).

Op 4 juni begint het moordproces. Pistorius dient zich tot die dag twee keer per week te melden bij de politie in Pretoria. Hij moet zijn paspoort inleveren en dient uit de buurt te blijven van zijn huis en van getuigen. Ook mag hij geen alcohol nuttigen.

De 26-jarige volksheld schoot vorige week donderdag in zijn huis zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Hij zat sindsdien vast. De aanklager is van mening dat hij het fotomodel met opzet heeft omgebracht. Pistorius houdt vol dat hij haar aanzag voor een inbreker.

De 'Blade Runner' verklaarde dat hij dacht dat een overvaller door het raam van de badkamer zijn huis was binnengedrongen. Hij schoot door de badkamerdeur met zijn 9 mm-pistool, dat onder zijn bed lag omdat hij naar eigen zeggen met de dood werd bedreigd. Hij belde daarna de politie.

De zesvoudige paralympisch kampioen zei dat hij zich niet had gerealiseerd dat Steenkamp niet in bed lag. Toen hij tot dat besef kwam, gebruikte hij een cricketbat, dat bebloed in zijn huis is gevonden, om de badkamer open te maken. Daar vond hij zijn vriendin dood op de grond, aldus Pistorius.

,,Ik had absoluut geen intentie om mijn vriendin te doden. Ik was heel erg verliefd op haar. Ik ben helemaal kapot door de dood van mijn geliefde Reeva'', liet hij eerder deze week voor de rechtbank weten. De uitvaart van Steenkamp was dinsdag in besloten kring.

Pistorius raakte woensdag verder in het nauw. De politie vond in zijn woning in Pretoria munitie van een .38 kaliber pistool waarvoor hij geen vergunning had. De politie trof ook twee doosjes met de anabole steroïde testosteron en naalden aan. Dat zou erop kunnen duiden dat 'Blade Runner', de eerste gehandicapte atleet die aan de Olympische Spelen (Londen 2012) meedeed, doping gebruikte.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013