Dopingarts Fuentes veroordeeld tot celstraf (3)

30 april 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MADRID (ANP) - De Spaanse arts Eufemiano Fuentes is schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Rechter Julia Patricia Santamaria legde Fuentes dinsdag in het geruchtmakende proces een gevangenisstraf van 1 jaar op. Ook mag hij 4 jaar niet als sportarts werkzaam zijn en moet hij een boete van enkele duizenden euro's betalen.

Fuentes hoeft niet de cel in. De Spaanse wet biedt hem die uitkomst omdat hij geen crimineel verleden heeft en de straf lager uitvalt dan 2 jaar. Van rechter Santamaria mag hij ook zijn werk als huisarts op de Canarische Eilanden gewoon voortzetten.

De arts gold als de spil in een vanuit Madrid opererend dopingnetwerk waar, tot een politie-inval (Operación Puerto) in 2006, zo'n 200 sporters gebruik van maakten. Alleen van wielrenners kwamen namen naar buiten, waaronder die van de Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Ivan Basso. De Amerikaan Tyler Hamilton getuigde tegen Fuentes. De voormalig wielrenner zou in zijn actieve carrière zeker 15 keer een bloedtransfusie door Fuentes hebben ondergaan.

De aanklager had 2 jaar gevangenisstraf geëist. Oud-ploegleider Ignacio Labarta (Kelme) kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden opgelegd. De voormalig teambazen Manolo Saiz en Vicente Belda en Fuentes' zus Yolanda werden vrijgesproken.

Fuentes ontkende in het proces tegen hem dat hij de gezondheid van sporters in gevaar heeft gebracht.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013