Celstraf Fuentes, bloedzakken vernietigd

30 april 2013

DOPING EN WIELRENNEN

S a m e n v a t t i n g

MADRID (ANP) - De Spaanse arts Eufemiano Fuentes is veroordeeld tot een jaar celstraf. Hij heeft de gezondheid van tientallen sporters in gevaar gebracht, oordeelde dinsdag rechter Julia Patricia Santamaria in het geruchtmakende dopingproces Operación Puerto. Fuentes was de spil in een dopingnetwerk, waar zo'n 200 sporters gebruik van maakten.

Santamaria bepaalde voorts dat Fuentes 4 jaar niet als sportarts werkzaam mag zijn en een boete van enkele duizenden euro's moet betalen. Hij hoeft niet daadwerkelijk de gevangenis in. De Spaanse wet biedt hem die uitkomst omdat hij geen crimineel verleden heeft. Ook mag hij ook zijn werk als huisarts op de Canarische Eilanden gewoon voortzetten.

De rechter besliste tevens dat de documenten en zakken met bloed die als bewijsmateriaal dienden in het proces worden vernietigd. Dat was een stevige tegenvaller voor Spaanse dopingjagers en het wereldantidopingbureau WADA. Zij wilden graag de beschikking krijgen over de ongeveer 200 bloedzakken, die in 2006 werden aangetroffen bij Fuentes en de opmaat vormden voor jarenlang onderzoek. De rechter beriep zich in haar weigering op het recht op privacy van de sporters.

De antidopinginstanties hoopten met de bewijzen uit het proces alsnog dopingzondaars te kunnen aanpakken. In een vroeg stadium werden namen van tal van wielrenners bekend die klant waren bij de in bloedtransfusies gespecialiseerde Fuentes, waaronder die van de Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Ivan Basso. De Amerikaan Tyler Hamilton getuigde tegen Fuentes. De voormalig wielrenner zou in zijn actieve carrière zeker 15 keer een bloedtransfusie door Fuentes hebben ondergaan.

De aanklager had 2 jaar gevangenisstraf geëist tegen Fuentes en drie medeverdachten. Oud-ploegleider Ignacio Labarta (Kelme) kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden opgelegd. De voormalig teambazen Manolo Saiz en Vicente Belda en Fuentes' zus Yolanda werden vrijgesproken.

De Spaanse wielerbond RFEC liet in een eerste reactie weten het vonnis te respecteren, maar sprak wel zijn onvrede uit. ,,Omdat het verzoek om de bloedzakken af te staan voor verdere dopingprocessen niet is ingewilligd.''

,,Het is geen bevredigdend vonnis'', zei voorzitter Ana Muñoz van het Spaanse antidopingbureua AEA. ,,Maar ik zie toch positieve kanten, want in een land waar geen dopingwetgeving bestond is nu wel een arts veroordeeld wegens dopingpraktijken.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013