Verbruggen: rapport sluit corruptie uit (3)

7 maart 2015

RAPPORT DOPINGVERLEDEN

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

LAUSANNE (ANP) - Een onafhankelijke commissie die het dopingverleden van de internationale wielrenunie UCI onderzocht, heeft genoeg op Hein Verbruggen aan te merken. Maar de oud-voorzitter laat zaterdag tegenover het ANP weten dat voor de zwaarste aantijgingen geen enkel bewijs is gevonden. Lance Armstrong heeft in de Ronde van Zwitserland niet positief getest, er is geen dopinggeval onder de mat geveegd en er is geen enkele indicatie dat er een financiële overeenkomst is geweest tussen de Amerikaanse wielrenner en Verbruggen.

De deels in Lausanne wonende sportbestuurder in ruste zegt dat nadat hij het 'via-via' verkregen rapport van de commissie CIRC heeft ingezien.

,,Er staat een heleboel in over wat we beter hadden kunnen doen maar dat is natuurlijk makkelijk, 25 jaar later. En er is een hoop kritiek op mij: ik was een dictator en stond te dicht bij Armstrong. Ze moesten natuurlijk wel met iets komen.'' De UCI maakt het rapport pas maandag openbaar.

Verbruggen was van 1991 tot 2005 voorzitter van de UCI. Het was een tijdperk waarin de dopingproblematiek een steeds grotere rol ging spelen maar de omvang werd pas echt duidelijk nadat Armstrong ontmaskerd was. De Amerikaan sloeg wild om zich geen en kwam onder meer met de bewering dat Verbruggen een positieve test van hem in 2001 had verdonkeremaand. Een dopingzaak rond de van kanker genezen held die ook nog de Amerikaanse markt openbrak kon de UCI missen als kiespijn.

Verbruggen: ,,Het was voor mij heel belangrijk dat die beschuldigingen uit de wereld zijn. Het rapport is daarover duidelijk. Armstrong was niet positief in de Ronde van Zwitserland van 2001. Er is dus niets onder de tafel gestopt en geen enkele indicatie van corruptie.''

,,Het is een kritisch rapport, ik vind het oneerlijk kritisch. Ik stond te dicht bij Armstrong, net als mijn opvolger Pat McQuaid. Een voorbeeld was dat we hem handtekeningen vroegen voor kankerpatiëntjes die zich tot ons hadden gewend. En we hebben donaties aangenomen. De commissie vindt dat niet verstandig.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015