Wintels: streep onder verleden met onderzoek

8 maart 2015

RAPPORT DOPINGVERLEDEN

WOERDEN (ANP) - Met de publicatie van het internationale onderzoek naar misstanden in het wielrennen kan een streep worden gezet onder het dopingverleden. Dat hoopt voorzitter Marcel Wintels van de Nederlandse wielrenunie KNWU. ,,Hopelijk is dit een afsluiting van een moeilijke tijd die al even achter ons ligt. Ik hoop dat het wielrennen er nog meer lessen uit kan trekken'', aldus Wintels.

De internationale wielerunie UCI publiceert maandag de bevindingen van de onafhankelijke commissie (CIRC). Deze commissie, voluit Cycling Independent Reform Commission, deed sinds begin vorig jaar onderzoek naar problemen binnen de wielersport. Vooral de rol van de UCI ten tijde van het veelvuldig dopinggebruik in het wielrennen wordt daarin belicht.

Wintels gaat ervan uit dat het onderzoek vooral zal bevestigen wat de afgelopen jaren over het gebruik van verboden middelen naar buiten is gekomen. Diverse renners, onder wie de Amerikaan Lance Armstrong, zevenvoudig winnaar van de Tour, hebben bekend veelvuldig doping te hebben gebruikt.

,,Nationaal hebben we al een dergelijk onderzoek gedaan met de commissie Sorgdrager. We hebben hiermee aangegeven het probleem onder ogen te willen zien. Ik ga ervan uit dat in het internationale onderzoek eenzelfde soort beeld zal zijn opgetekend. Ik verwacht een somber beeld, want na het onderzoek van de commissie Sorgdrager weten we al dat een overgroot deel van de renners aan het eind van de jaren negentig en begin deze eeuw doping gebruikte.''

Wintels merkt dat het nationale onderzoek nu een positief effect heeft op het wielrennen. ,,We hebben daarna de juiste maatregelen genomen en je ziet dat het vertrouwen terugkomt. Sponsors als Jumbo, Lotto en Roompot zijn weer in het wielrennen gestapt. Het maakt de sport weer zuiver. Hopelijk is dat straks wereldwijd ook zo.''

Het rapport is zeer kritisch op de UCI, meldde zaterdag oud-voorzitter Hein Verbruggen. ,,Achteraf is het makkelijk praten'', vindt de sportbestuurder in ruste die naar eigen zeggen wordt gevrijwaard van corruptiebeschuldigingen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015