Diack brengt ook IOC in diskrediet

15 januari 2016

LONDEN (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité wil alles weten van de dubieuze rol die Lamine Diack heeft gespeeld bij de toewijzing van de Olympische Spelen in 2020 aan Tokio. De 82-jarige oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF lijkt ook de olympische beweging in diskrediet te hebben gebracht.

Volgens het onderzoek naar doping en corruptie in de atletiek van het mondiale antidopingbureau WADA heeft de Senegalese bobo zijn stem te koop aangeboden bij de verkiezing. Diack was als hoogste baas van de internationale atletiekbond lid van het IOC. Hij zou zijn steun aan tegenkandidaat Istanbul hebben ingetrokken omdat die Turkse stad weigerde 5 miljoen dollar sponsorgeld te betalen aan de IAAF. De Japanse stad was daartoe wel bereid.

Tegen Diack loopt in Frankrijk een stafrechtelijk onderzoek wegens corruptie. Hij wordt ervan verdacht geld te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen. De Senegalees is op borgtocht vrij, maar mag Frankrijk niet verlaten. Het IOC heeft de 82-jarige Diack inmiddels geschorst als erelid.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016