IAAF beslist 17 juni over Rusland (2)

21 april 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MONACO (ANP) - Rusland heeft 17 juni met dikke viltstift in de agenda geschreven. De internationale atletiekfederatie IAAF beslist zeer waarschijnlijk op die dag of Russische atleten mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio. Er is een speciale bijeenkomst belegd in Wenen, meldde de IAAF donderdag.

Atletiekgrootmacht Rusland is momenteel geschorst vanwege het grote dopingschandaal dat eind vorig jaar werd blootgelegd. In de Russische atletiek is jarenlang systematisch doping gebruikt, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. Russische atleten mogen als gevolg van de schorsing niet meedoen aan internationale wedstrijden.

Rusland heeft de afgelopen maanden naar eigen zeggen hard gewerkt aan een antidopingbeleid dat voldoet aan de eisen van het mondiale antidopingbureau WADA. ,,Er is nog steeds veel werk te doen, maar we hopen uiteraard op een positief besluit'', zei een woordvoerder van de Russische atletiekbond.

Een inspectieteam van de IAAF onder leiding van de Noorse dopingexpert Rune Andersen heeft de Russische inspanningen de afgelopen maanden nauwgezet gevolgd. Vorige maand liet Andersen weten dat er grote vooruitgang is geboekt. Zo is de leiding in de atletiekbond vervangen en zijn er antidopingprogramma's en voorlichtingscampagnes opgezet.

Sportminister Vitali Moetko oordeelde vorige maand dat Rusland voldoende had gedaan om de internationale federatie te overtuigen. ,,Ik zou niet weten wat we nog meer moeten doen'', zei hij.

Het besluit om Rusland toe te laten op de Spelen kan niet ook niet veel langer wachten. Russische atleten moeten namelijk ook nog de tijd krijgen zich te kwalificeren voor Rio.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016