WADA schorst dopinglaboratorium Peking (2)

22 april 2016

MONTREAL (ANP/RTR) - Het internationale antidopingagentschap WADA heeft het Chinese laboratorium voor dopingtesten in Peking geschorst voor de duur van maximaal vier maanden. De organisatie heeft daartoe besloten, omdat de Chinezen niet bleken te voldoen aan internationale normen. WADA gaf verder geen specifieke verklaring voor de maatregel, die donderdag is ingegaan.

Volgens een korte reactie op de website van het Chinese antidopingbureau zou het eigen laboratorium in oktober vorig jaar ten onrechte twee dopingtesten als negatief hebben aangemerkt. Het antidopingbureau in Peking kondigde vrijdag wijzigingen aan in de werkwijze van het lab.

Door de schorsing is het voor het Chinese laboratorium voorlopig niet toegestaan door het WADA erkende dopingtests uit te voeren. Als het lab binnen de schorsingstermijn vijf niet nader genoemde verbeterpunten doorvoert, kan het WADA het Chinese bureau weer accrediteren.

WADA maakte vorige week vrijdag bekend dat het dopinglaboratorium van Moskou zijn accreditatie niet terugkrijgt. Een onderzoekscommissie van de mondiale organisatie presenteerde eind vorig jaar een vernietigend rapport over systematisch dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Direct daarna werd de accreditatie van het lab in Moskou ingetrokken.

Rusland wil op korte termijn een reeks hervormingen in het antidopingprogramma presenteren. Daarmee hoopt het land dat vooral de nu geschorste atleten toch aan de Olympische Spelen van Rio 2016 mogen deelnemen. Twee experts van WADA helpen de Russen om weer een eigen onafhankelijk antidopingprogramma op te zetten en uit te voeren. Rusland krijgt waarschijnlijk half juni uitsluitsel of de atleten welkom zijn bij de Zomerspelen in augustus.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016