'Sportminister Moetko hield dopingzaak stil' (2)

8 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

KEULEN (ANP/RTR) - De Russische sportminister Vitali Moetko is zelf betrokken geweest bij de dopingschandalen die de sport in zijn land een dubieus imago hebben bezorgd. Dat blijkt uit een documentaire, gemaakt door de Duitse tv-zenders ARD en WDR, die woensdagavond wordt uitgezonden. Het Kremlin weerlegt de aantijgingen.

Moetko zelf liet woensdag aan persbureau Interfax weten dat de nieuwste beschuldigingen uit Duitse hoek erop gericht zijn de beslissing van de internationale atletiekfederatie IAAF over een verdere schorsing van Russische atleten te beïnvloeden. De IAAF spreekt zich vermoedelijk op 17 juni uit over handhaving van de ban die Russische atleten sinds november uit internationale wedstrijden houdt.

De Duitse zenders, wiens eerdere beschuldigingen aan het adres van de Russen tot een grootscheeps onderzoek leidden naar doping in de Russische sport, komen nu met de onthulling dat Moetko zelf betrokken was bij het onder de pet houden van een positieve test van een voetballer uit de hoogste klasse. Ook toont de documentaire aan dat Russische coaches met een levenslange straf wegens betrokkenheid bij doping, nog steeds topatleten begeleiden.

In een reactie liet het Kremlin via woordvoerder Dmitri Peskov weten dat de Russische regering met volle overtuiging de strijd tegen doping aangaat. ,,Dat betekent niet dat we ongefundeerde beweringen en niet bewezen beschuldigingen zo maar accepteren'', aldus Peskov.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016