Sjarapova voor twee jaar geschorst (3)

8 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LONDEN (ANP) - Tennisster Maria Sjarapova is voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van het verboden middel meldonium. Dat maakte de internationale tennisfederatie ITF woensdag bekend. De schorsing gaat met terugwerkende kracht op 26 januari in. De 29-jarige Russin was vanaf 12 maart al voorlopig geschorst.

Sjarapova liet kort na het vonnis van de ITF weten, dat ze haar zaak ,,onmiddellijk'' bij het internationaal sporttribunaal CAS gaat voorleggen. ,,Ik kan deze onverdiend zware straf niet accepteren.''

Sjarapova werd tijdens het Australian Open op 26 januari betrapt op het gebruik van het hartmedicijn meldonium. Dat middel staat sinds 1 januari op de verboden lijst, omdat het ook een prestatiebevorderende werking heeft. De voormalige nummer één van de wereld verloor in Melbourne in de kwartfinale van de Amerikaanse Serena Williams. Sjarapova, die in 2013 de Nederlandse coach Sven Groeneveld inhuurde, kwam daarna niet meer in actie door een armblessure.

Sjarapova maakte op 7 maart tijdens een persconferentie in Los Angeles haar positieve dopingtest zelf bekend. Sjarapova zei dat ze het medicijn al tien jaar slikt op doktersvoorschrift. Ze wist naar eigen zeggen niet dat meldonium sinds januari dit jaar verboden is, maar nam de volle verantwoordelijkheid voor de overtreding van het dopingreglement. ,,Ik heb een grote fout gemaakt'', gaf ze destijds ronduit toe.

Half mei diende de dopingzaak van Sjarapova in Londen bij de ITF. Toen dreigde voor haar naar verluidt nog een schorsing van vier jaar. Sjarapova, inmiddels van de zevende naar de 26e plaats gezakt op de wereldranglijst, hoopte echter op clementie bij de ITF. Een forse schorsing viel haar woensdag niettemin ten deel.

Sjarapova won tot dusver 35 WTA-titels, waaronder alle grandslams (Roland Garros tweemaal). Ze sloeg al bijna 36,5 miljoen dollar (33 miljoen euro) aan prijzengeld bij elkaar. Daarnaast stonden grote fabrikanten, van sportkleding (Nike) en auto's (Porsche) tot snoepgoed ('Sugarpova'), in de rij om met de 'glamourgirl' reclame te maken. Na haar positieve dopingtest besloten enkele grote sponsors de samenwerking echter meteen op te schorten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016