Sjarapova wil zo snel mogelijk terugkeren (2)

8 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - Maria Sjarapova (29) is ondanks een schorsing tot 26 januari 2018 wegens het gebruik van meldonium allerminst van plan om het toptennis nu al vaarwel te zeggen. ,,Ik ga opkomen voor wat ik denk dat juist is. Daarom zal ik ervoor vechten om zo snel mogelijk op de tennisbaan terug te keren'', liet de Russin getergd weten op Facebook.

Sjarapova sprak van een oneerlijke en zware straf. De vijfvoudige grandslamwinnares wil daarom op korte termijn via het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne haar schorsing aanvechten. ,,Het tribunaal van de ITF heeft unaniem geconcludeerd dat ik niet bewust heb gehandeld. Dat ik ook niet mijn dokter heb ingeschakeld om een prestatiebevorderend middel te verkrijgen. Toch word ik voor twee jaar geschorst. Dat kan ik niet accepteren.''

Sjarapova zei in maart, nadat ze was betrapt, dat ze al tien jaar op doktersvoorschrift het hartmedicijn meldonium gebruikte. ,,Ik had toen allerlei kwaaltjes. Ik was vaak ziek en had een magnesiumtekort. Ook heeft mijn familie een geschiedenis van suikerziekte. Bij mij bestond eveneens het vermoeden van diabetes.''

Meldonium staat sinds 1 januari op de verboden lijst, omdat het medicijn ook prestatiebevorderend werkt. Sjarapova was daarvan naar eigen zeggen niet op de hoogte.

Al meer dan tweehonderd sporters hebben dit jaar positief getest op meldonium. Het blijkt echter lang te duren voordat het middel volledig uit het lichaam is verdwenen. Het zou dus kunnen zijn dat sporters zijn betrapt op meldonium, terwijl ze het vorig jaar innamen. Dat was toen nog legaal. Sportbonden mogen om die reden in bepaalde gevallen de schorsing van sporters opheffen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016