Bolt wil olympisch goud teruggeven (2)

12 juni 2016

KINGSTON (ANP) - Usain Bolt geeft één van zijn zes gouden olympische medailles terug als blijkt dat teamgenoot Nesta Carter inderdaad een verboden middel heeft gebruikt tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking. De Jamaicaanse atletiekbond bevestigde afgelopen week dat een atleet uit dat land is betrapt, bij nieuwe tests van monsters van acht jaar terug. Het zou gaan om Nesta Carter, onderdeel van de 'gouden' Jamaicaanse estafetteploeg op de 4x100 meter.

,,Als dat wordt bevestigd en ik moet mijn medaille teruggeven, dan doe ik dat'', zei Bolt zaterdag in Kingston, waar hij de 100 meter won in 9,88 seconden. Dat was de tweede tijd van dit jaar, na de 9,86 die de Fransman Jimmy Vicaut afgelopen week klokte. ,,Het is vreselijk om te horen dat iemand positief is getest. Al die jaren werk je zo hard om goud te pakken en kampioen te worden. Maar helaas gebeuren zulke dingen.''

Carter zou acht jaar na dato zijn betrapt op gebruik van het verboden stimulerende middel methylhexanamine. Hij was in Peking openingsloper van de Jamaicaanse ploeg die het goud pakte in een wereldrecord (37,10). Vier jaar later scherpte het viertal, weer met Bolt en Carter in de gelederen, het record aan tot 36,84.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft onlangs dopingmonsters die zijn afgenomen tijdens de Spelen van 2008 en die van 2012 in Londen opnieuw laten onderzoeken, met de nieuwste technieken. Daarbij kwamen heel wat positieve gevallen naar boven.

Als Carter daar inderdaad bij zit, zou Jamaica het goud op de 4x100 meter mogelijk moeten inleveren. Dat betekent dat Bolt een olympische titel kwijtraakt. ,,Natuurlijk ben ik daar niet blij mee. Dit is slecht voor de sport, maar helaas gebeurt zoiets soms'', zei de snelste man ter wereld op de 100 en 200 meter.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016