WADA: Russische atleten frauderen nog steeds (2)

15 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Russische atleten lijken hun leven nog altijd niet gebeterd te hebben. Volgens het mondiale antidopingagentschap WADA hebben atleten uit Rusland in het afgelopen halfjaar 52 positieve testen afgeleverd, terwijl er liefst 111 overtredingen met de zogenoemde 'whereabouts' waren. Dat betekent dat een atleet niet aanwezig was op een vooraf bepaalde locatie. Ook dat kan tot een schorsing leiden.

Het WADA deed sinds november onderzoek naar de Russen, nadat het Russisch antidopingbureau werd geschorst omdat er door het bureau veel met dopingtests was gesjoemeld. Atleten uit het land zijn nog altijd geschorst voor internationale wedstrijden. De mondiale atletiekbond IAAF beslist vrijdag of atleten uit Rusland naar de Olympische Spelen mogen. Dat gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in Wenen.

Volgens het WADA had de lijst met dopingovertredingen nog veel langer kunnen zijn. Zo zouden veel atleten op het laatste moment af hebben gezegd voor wedstrijden, om zo de dopingcontrole te ontlopen.

Daarnaast komt het agentschap met een wel heel opmerkelijk verhaal. In het woensdag uitgebrachte rapport staat een voorbeeld van een atlete die controleurs om de tuin wilde leiden. Zij had een soort ampul bij zichzelf ingebracht, waarin ze schone urine had opgeslagen. Die urine belandde echter op de grond en niet in het potje. Zij gooide het spul daarop in de prullenbak en probeerde de controleur om te kopen. Ze leverde uiteindelijk toch een plasje in, waarin afwijkende waarden werden gevonden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016