Coe weer in opspraak als preses IAAF (2)

16 juni 2016

LONDEN (ANP) - Sebastian Coe is niet eerlijk aan de functie van voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF gekomen. Volgens het programma Panorama van de BBC is hij geholpen door Papa Massata Diack. De zoon van Lamine Diack, de van corruptie verdachte voorganger van Coe, zou Afrikaanse stemmen hebben geregeld.

De IAAF heeft de beschuldigingen inmiddels verworpen. De 59-jarige Coe werd augustus vorig jaar in Peking gekozen als voorzitter van de internationale federatie. Hij kreeg 115 stemmen, zijn concurrent Sergei Boebka 92. Panorama baseert de beschuldigingen op basis van verschillende onderschepte e-mails.

Volgens Panorama wist Coe ook al voor de Spelen van 2012 in Londen dat marathonloopster Lilia Sjoboechova uit Rusland doping had gebruikt. De atlete zou 450.000 euro aan medewerkers van de IAAF hebben betaald om toch aan de Spelen deel te kunnen nemen. Coe was toen al vicevoorzitter van de IAAF.

Coe raakte eerder al in opspraak omdat hij weet zou hebben gehad van pogingen tot omkoping bij de toewijzing van de WK's atletiek van 2017 in Londen en 2019 in Doha. Ook zou hij als adviseur van het Amerikaanse sportmerk Nike hebben gelobbyd voor het Amerikaanse Eugene als gastheer van het WK van 2021.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016