Bloedzakken dopingzaak Puerto openbaar (3)

14 juni 2016

MADRID (ANP) - De meer dan tweehonderd bloedzakken die het bewijs vormden voor grootscheeps dopinggebruik in met name de Spaanse sport, komen ter beschikking van de sportbonden en antidopingautoriteiten. Dat heeft een Spaanse rechter bepaald in een beroepszaak die was aangespannen door de Spaanse wielerbond, de internationale wielerbond UCI, het Italiaans olympisch comité CONI en het wereldantidopingbureau WADA.

Het gaat om opgeslagen bloed dat ruim tien jaar geleden werd aangetroffen bij dopingarts Eufemiano Fuentes, die in 2013 een jaar gevangenisstraf tegen zich hoorde eisen. De rechter bepaalde destijds op basis van de privacywetgeving dat het door sporters afgegeven bloed vernietigd moest worden. Dat leidde tot teleurstelling bij de sportautoriteiten, die de identiteit van de betrokken sporters wilden achterhalen. Ze gingen daarom met succes tegen die beslissing in beroep.

Fuentes en enkele andere betrokkenen werden dinsdag alsnog vrijgesproken omdat de rechter oordeelde dat zij de in 2006 geldende wetten niet hebben overtreden. Tot dopingstraffen tegen sporters zal het waarschijnlijk niet meer leiden, omdat de overtredingen verjaard zijn.

De zaak begon in 2006 met een inval van de Guardia Civil bij Fuentes, waar zakjes met bloed en materiaal voor illegale transfusies werden gevonden. Vrij snel kwam een lijst van wielrenners naar buiten die samenwerkten met de arts, die meer dan 200 sporters tot zijn klantenkring rekende onder wie de Duitser Jan Ullrich, de Spanjaard Alejandro Valverde en de Italiaan Ivan Basso.

Fuentes werd uiteindelijk ,,een overtreding tegen de publieke gezondheid'' verweten. Bij gebrek aan dopingwetgeving werden de betrokken sporters niet door justitie vervolgd.

De vrijspraak voor Fuentes stuitte in Spanje op veel onbegrip. Experts hadden eerder de straf als ,,te mild'' betiteld en vragen zich af wat dit doet voor het beeld dat Spanje de strijd tegen doping niet serieus neemt. Fuentes had eerder gedreigd namen van voetballers en tennissers uit zijn klantenkring openbaar te maken. Een van zijn vele beweringen is dat zonder hem Spanje de titel bij het WK voetbal van 2010 niet had veroverd, daarmee suggererend dat ook internationals klant van hem waren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016