Moetko zegt WADA alle hulp toe (2)

16 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - De Russische sportminister Vitali Moetko heeft donderdag het mondiale antidopingbureau WADA alle hulp toegezegd bij het controleren van Russische atleten op doping. Hij zei dat nadat WADA woensdag een nieuw onthutsend dopingrapport over de Russische sport had onthuld. In het afgelopen halfjaar zijn 52 atleten uit Rusland positief bevonden en werden 111 overtredingen van de dopingregels geconstateerd.

,,Ik zeg het voor de zoveelste keer; de regering is bereid zo veel mogelijk te helpen. We zullen al het mogelijke doen om te bewerkstelligen dat de controleurs van WADA hun werk kunnen doen'', zei Moetko tegen het persbureau Interfax.

Toen WADA in november het systematische en wijdverbreide dopegebruik in de Russische atletiek blootlegde, besloot de internationale atletiekfederatie IAAF de bond voorlopig te schorsen. Russische atleten mogen niet meedoen aan internationale wedstrijden.

Een speciale werkgroep heeft in opdracht van de IAAF de afgelopen maanden nauwlettend gekeken naar de verbeteringen in het Russische anitidopingbeleid. De IAAF komt vrijdag in Wenen bijeen en beslist dan of de schorsing wordt opgeheven. In dat geval kunnen de Russische atleten meedoen aan de Olympische Spelen in Rio. In een tussentijds rapport in maart liet de werkgroep weten dat Rusland niet echt opschoot met de hervormingen.

Als de IAAF de schorsing handhaaft, zullen er niet alleen in Rio, maar ook bij de EK atletiek van 6-10 juli in Amsterdam geen Russische atleten aanwezig zijn. Van oudsher is Rusland grossier van medailles op de Europese titelstrijd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016