WADA bevestigt staatsgestuurde doping Sotsji (3)

18 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

TORONTO (ANP) - De Russische staat regisseerde en controleerde dopingfraude bij de Olympische Winterspelen in Sotsji. Tientallen Russische atleten kregen doping toegediend en hun positieve testen werden via een ingenieus systeem verdoezeld. Dat is de conclusie van de Canadese jurist Richard McLaren, die namens het mondiale antidopingbureau WADA onderzoek deed.

McLaren bevestigt in zijn rapport de beschuldigingen van Grigori Rodsjenkov, het voormalige hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou. Die onthulde enkele maanden geleden in de New York Times dat Russische sporters, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji. Hun besmette urinemonsters werden door leden van de geheime dienst vervangen door 'schone' exemplaren, die maanden eerder waren afgenomen.

De belangrijkste aantijging betreft het Russische ministerie van Sport. Die stuurde het hele dopingsysteem aan en kreeg daarbij niet alleen de hulp van de geheime diensten, maar ook van de dopinglaboratoria in Moskou en Sotsji. Volgens McLaren speelde staatssecretaris van Sport, Joeri Nagornich, een sleutelrol. Hij bepaalde welke sporters beschermd moesten worden en welke niet.

De jurist spreekt in zijn rapport zelfs van een staatsgestuurd dopingsysteem dat al vanaf de Olympische Spelen in 2010 in werking trad en dat bijna alle sporten behelsde. Daarmee onderschrijft hij het eerder onderzoek naar de diepgewortelde dopingcultuur in de Russische atletiek, die inmiddels heeft geleid tot een schorsing van alle Russische atleten.

Het dopinglab in Moskou fungeerde als spil in het systeem. Het verdoezelde positieve dopingtesten. Voor de Winterspelen van Sotsji werd een nieuwe methode ontwikkeld, waarbij flesjes werden verwisseld. Het dopinglab in Sotsji werkte met een 'schaduwlab' pal naast het echte lab. De besmette urinebuisjes verdwenen via een gat in de muur en werden dan vervangen door schone exemplaren. McLaren betitelde het verhaal van Rodsjenkov als geloofwaardig en noemde de bevindingen in zijn rapport zeer betrouwbaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016