Mariano accepteert schorsing van vier jaar (2)

18 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

ARNHEM (ANP) - Atleet Brian Mariano heeft een schorsing van vier jaar naar aanleiding van een positieve dopingtest geaccepteerd. De 31-jarige sprinter werd op 6 februari van dit jaar bij een wedstrijd in het Franse Mondeville betrapt. De Atletiekunie maakte niet bekend welk middel bij de meervoudig Nederlands kampioen op de 60 meter was aangetroffen. Mariano is tot 6 februari 2020 geschorst.

De sprinter is de eerste atleet in Nederland die een sanctie van vier jaar krijgt opgelegd voor een dopingvergrijp. Sinds 1 januari 2015 is dit de standaardsanctie voor dopingovertredingen in de nieuwe dopingcode van wereldantidopingbureau WADA. ,,Deze dopingaffaire geeft een rotgevoel", zegt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie. ,,Er is niets vervelender voor een schone atleet dan te worden verslagen door een atleet die doping heeft gebruikt."

Mariano laat via zijn advocaat Lars Westhoff weten dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Het is in een dopingzaak aan de verdachte om aan te tonen hoe de aangetroffen stof in zijn lichaam is gekomen. Mariano beschikt echter niet over de financiën om hierin een zinnig verweer te voeren, aldus de raadsman.

De sprinter kwam in 2012 in opspraak toen er in Curaçao cocaïne was gevonden in zijn bagage. Hij kreeg daarvoor een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Eerder in 2012 had Mariano met de estafetteploeg de Europese titel op de 4x100 meter veroverd. De sprinter is nog altijd houder van het Nederlands record op de 60 meter met 6,60 seconden. Churandy Martina evenaarde deze winter die recordtijd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016