Russische sport wankelt na dopingrapport

18 juli 2016

O v e r z i c h t

TORONTO (ANP) - Sportgrootmacht Rusland is mogelijk niet aanwezig op de Olympische Spelen in Rio. Een onderzoek van het mondiale antidopingbureau WADA legde maandag bloot dat honderden Russische sporters de afgelopen jaren doping kregen toegediend en dat hun positieve dopingtesten werden weggemoffeld. De Russische overheid regisseerde en controleerde deze dopingfraude.

WADA doet een duidelijke aanbeveling aan het Internationaal Olympisch Comité: weer alle Russische sporters van Rio. Het IOC neemt mogelijk dinsdag al een besluit over de algehele schorsing van de sportgrootmacht. Voorzitter Thomas Bach kondigde spoedberaad van het dagelijks bestuur aan. ,,Dit is een ongekende aanval op de integriteit van de sport en het IOC zal niet aarzelen de zwaarst denkbare straffen op te leggen aan betrokken personen en organisaties'', aldus voorzitter Thomas Bach.

Het dopingrapport van de Canadese jurist Richard McLaren deed in het bijzonder onderzoek naar misstanden bij Olympische Spelen van Sotsji in 2014. Het ministerie van Sport, de geheime dienst en medewerkers van de dopinglaboratoria in Moskou en Sotsji werkten samen om besmette urinemonsters van tientallen Russische sporters, onder wie medaillewinnaars, te verwisselen voor schone exemplaren.

Sportkoepel NOC*NSF ziet geen andere maatregel dan Rusland te schorsen. ,,Hoewel een mogelijke uitsluiting van Rusland voor Rio 2016 helaas ook schone Russische sporters zal treffen, is dat op dit moment helaas toch de enig juiste maatregel'', zei algemeen directeur Gerard Dielessen.

De Russische president Poetin was vooral kritisch op het rapport. ,,Het is gebaseerd op de getuigenis van één man met een bedenkelijke reputatie'', zei hij.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016