Spoedberaad IOC over schorsing Rusland (2)

18 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

TORONTO (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité besluit dinsdag mogelijk over een algehele schorsing van Russische sporters voor de Olympische Spelen van Rio. Voorzitter Thomas Bach kondigde maandag een telefonisch spoedberaad van het dagelijks bestuur aan, waarin de eerste voorlopige maatregelen en sancties worden genomen.

Bach reageerde geschokt op het dopingrapport van de Canadese jurist Richard McLaren, die concludeerde dat Russische sporters bij de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 doping kregen toegediend en dat de staat ervoor zorgde dat hun besmette urinemonsters werden verwisseld voor schone exemplaren. ,,Dit is een ongekende aanval op de integriteit van de sport en het IOC zal niet aarzelen de zwaarst denkbare straffen op te leggen aan betrokken personen en organisaties'', aldus Bach.

McLaren voerde zijn onderzoek uit in opdracht van het mondiale antidopingbureau WADA. De jurist deed geen aanbevelingen. ,,Het was mijn taak feiten te verzamelen en die te publiceren'', zei hij bij de presentatie.

Diverse antidopingorganisaties riepen vóór het uitbrengen van de rapportage al op tot het weren van alle Russische sporters van de Spelen in Rio de Janeiro, die op 5 augustus beginnen. Dopingbestrijders uit onder meer de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Japan en Nieuw-Zeeland hadden samen met atletenorganisaties een brief met die strekking opgesteld, die ze naar het IOC wilden sturen.

Tot nog toe zijn al wel Russische atleten geschorst voor Rio. Dat gebeurde nadat in een eerder onderzoek van WADA een diepgewortelde cultuur van dopegebruik in de Russische atletiek werd blootgelegd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016