Zeker zeven Russische zwemmers missen Spelen (2)

25 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Zeker zeven zwemmers uit Rusland moeten de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan vanwege een dopingverleden. De Russische zwembond besloot zelf om vier sporters terug te trekken, onder wie Joelia Efimova. De mondiale federatie FINA heeft drie Russen die met naam werden genoemd in het onderzoeksrapport van de Canadese jurist Richard McLaren maandag ook verboden om naar Rio te gaan.

Efimova is de bekendste van het zevental. De 24-jarige schoolslagspecialiste pakte vier jaar geleden in Londen brons op de 200 meter. Een jaar later werd ze wereldkampioene op de 50 en 200 school, maar een paar maanden daarna liep ze tegen de lamp bij een dopingcontrole.

Het leverde haar een schorsing van zestien maanden op. Efimova vierde vorig jaar haar rentree bij de WK in Kazan met goud (100 school) en brons (50 school). De zwemster kwam begin dit jaar opnieuw in opspraak, toen ze positief testte op meldonium, het middel dat sinds 1 januari op de verboden lijst staat. Efimova kreeg begin juli toch toestemming om naar de Spelen te gaan, maar moet nu alsnog thuisblijven vanwege haar dopingverleden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bepaalde zondag namelijk dat Russische sporters die ooit zijn betrapt op doping, niet naar de Spelen mogen.

De andere zwemmers die worden geweerd zijn Michail Dovgaljoek, Natlia Lovtsjova, Anastasia Krapivina, Nikita Lobintsev, Vladimir Morozov en Daria Oestinova. De FINA laat alle stalen die vorig jaar bij de Russen zijn afgenomen tijdens de WK nogmaals testen op doping. Daarnaast bekijkt een commissie welke zwemmers uit Rusland de afgelopen jaren betrouwbaar dopingonderzoek hebben ondergaan. Het FINA-bestuur beslist dan welke Russen naar Rio mogen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016