Wielerbond UCI weert zes Russen uit Rio (2)

28 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

AIGLE (ANP) - Zes niet bij naam genoemde wielrenners uit Rusland mogen niet deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI aangegeven na onderzoek. Aanleiding is het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de sportbonden Russische sporters moeten onderzoeken op een dopingverleden of banden met het dopingsysteem. Elf wielrenners - baan, weg, mountainbike of fietscross - kunnen wel naar Rio afreizen, liet de UCI donderdag weten.

Onder de renners die de Spelen moeten missen zou volgens de wielersite Cyclingnews in ieder geval Ilnoer Zakarin zijn, de renner van Katoesja die onlangs een rit won in de Tour de France. Ook Olga Zabelinskaja, winnares van brons in de wegrace en in de tijdrit van Londen 2012, zou door de Russen onder druk zijn teruggetrokken.

De UCI zocht na het beruchte McLaren-rapport contact met het wereldantidopingbureau WADA en kreeg daar te horen dat drie Russische wielrenners mogelijk betrokken zouden zijn bij door de staat gestuurd dopinggebruik. Hangende het onderzoek zouden zij niet meer in actie mogen komen. Drie andere renners, die eerder wegens doping zijn bestraft, zijn door het Russische olympisch comité al teruggetrokken. Rusland zendt nu nog elf wielrenners naar Rio.

Van de zeventien Russische worstelaars die zich gekwalificeerd hadden voor de Spelen, is er eentje niet welkom. De internationale worstelbond heeft Viktor Lebedev uitgesloten van deelname wegens een positieve dopingtest in 2006. De overige zestien hebben zich, volgens de bond, in laboratoria buiten Rusland laten testen en geen van hen is in verband gebracht met staatsdoping.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016