Geen gewichtheffers uit Rusland op Spelen (2)

29 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

BOEDAPEST (ANP) - Alle Russische gewichtheffers ontbreken op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De internationale federatie IWF heeft vrijdag besloten de Russische gewichthefbond uit te sluiten van deelname. De Russen hadden acht gewichtheffers geselecteerd voor Rio 2016.

De nationale bond besloot onlangs zelf al om twee gewichthefsters terug te trekken, omdat zij in het verleden waren betrapt op doping. Daarnaast doken de namen van vier Russische krachtpatsers op in het onthullende onderzoeksrapport van Richard McLaren over het staatsgestuurde dopingsysteem in Rusland. Zij mochten daarom ook al niet naar Rio. Uit nieuwe testen van stalen die zijn afgenomen tijdens de Spelen van 2008 (Peking) en 2012 (Londen) bleek bovendien dat zeker zeven Russen toen doping hebben gebruikt.

Voor de IWF was dat genoeg reden Rusland helemaal uit te sluiten van deelname aan de Spelen. ,,De integriteit van onze sport is meermaals beschadigd door de Russen'', schrijft de sportfederatie in een verklaring. ,,Daarom was een harde sanctie noodzakelijk om de status van onze sport te waarborgen.'' De uitsluiting van de Russen betekent dat gewichtheffers uit acht andere landen alsnog naar Rio mogen.

De atletiekfederatie IAAF heeft ook alle Russen geschorst. Rusland verloor eveneens veel olympiërs in het roeien, zwemmen, wielrennen en kanovaren. Bijna alle olympische sportbonden hebben inmiddels bekendgemaakt welke Russen wel en niet naar de Spelen mogen, zoals het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hun had opgedragen. Rusland wilde met 387 sporters naar Rio gaan, maar inmiddels is duidelijk dat dit er maximaal zo'n 250 zullen zijn.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016