'Betrapte' Lobintsev ontsnapt aan straf (2)

29 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

COLORADO SPRINGS (ANP) - De Russische zwemmer Nikita Lobintsev ontsnapt aan een straf, hoewel hij in juni positief heeft getest op meldonium. Dat middel, dat jarenlang naar hartenlust werd gebruikt door Russische sporters, staat sinds 1 januari op de verboden lijst. Het Amerikaanse antidopingbureau Usada concludeert na gesprekken met de 27-jarige Lobintsev dat hij meldonium vóór die datum voor het laatst heeft gebruikt.

De Russische zwemmer vertelde de Amerikanen dat hij al op negentienjarige leeftijd voor het eerst meldonium kreeg voorgeschreven van de bondsarts, omdat het goed zou zijn voor zijn hart. Lobintsev, die met de estafetteploeg zilver pakte bij Peking 2008 en brons bij Londen 2012, beweert het middel sindsdien één keer per jaar te hebben gebruikt. Rond de WK van vorig jaar in de Russische stad Kazan slikte hij het vaker, naar eigen zeggen voor het laatst begin oktober.

Bij een controle buiten de wedstrijden om testte Lobintsev in juni positief op het verboden meldonium. Usada concludeert echter na onderzoek dat de aangetroffen lage concentratie dateert van voor 1 januari, waardoor de zwemmer geen straf krijgt.

Lobintsev behoort tot de zeven Russen die begin deze week van de internationale zwembond FINA te horen kregen dat ze niet welkom zijn op de Spelen. Zijn naam was opgedoken in het onderzoeksrapport van Richard McLaren naar het door de staat aangestuurde dopingsysteem in Rusland. Alle betrokkenen zijn niet welkom in Rio. Onduidelijk is of het oordeel van Usada daar nog gevolgen voor heeft.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016