WADA: dopingzaak Rusland zeer omvangrijk

9 december 2016

O v e r z i c h t

LONDEN (ANP) - Bij de grote dopingzaak in Rusland zijn veel meer mensen betrokken dan tot nu toe bekend was. Wereldantidopingbureau WADA maakte vrijdag bekend dat ruim duizend Russische sporters tussen 2011 en 2015 gebruik maakten van vanuit de staat geregisseerde manipulatie om positieve dopingtests te voorkomen. Dat gebeurde in ieder geval tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2012, de WK atletiek van 2013 en de Winterspelen van 2014.

Het Internationaal Olympisch Comité maakte bekend de dopingmonsters van de Russische sporters die meededen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen te gaan hertesten. ,,Dit is een fundamentele aantasting van de integriteit van de sport'', reageerde voorzitter Thomas Bach van het IOC op het rapport. ,,Elke sporter of bestuurder die op wat voor manier dan ook hierbij betrokken is, moet voor de rest van zijn of haar leven worden uitgesloten van de Olympische Spelen.''

Het bedrog kwam voor in meer dan dertig sporten, waaronder ook voetbal. Van twaalf medaillewinnaars van de Winterspelen in Sotsji in 2014 heeft de commissie het bewijs dat er geknoeid is met urinestalen. Volgens hoofdonderzoeker Richard McLaren was er sprake van een samenzwering tussen regeringsofficials, dopingjagers en sporters. Het stiekem omwisselen van positieve urinestalen voor negatieve, zoals dat in Sotsji gebeurde, werd gemeengoed in het laboratorium van Moskou bij atleten uit tal van sporten.

,,We kunnen bevestigen dat er zeker vanaf 2011 sprake was van een methode om positieve tests te ontlopen. Het is geëvolueerd tot een strak georganiseerde formule'', aldus McLaren, die in juli al meldde dat er volop werd gefraudeerd in de Russische sport. ,,De sport is de afgelopen jaren gegijzeld door de Russen, het publiek is misleid. Het wordt tijd dat dat stopt. We moeten samenwerken om een einde te maken aan doping in de sport.''

Het Russische ministerie van Sport ontkent dat de staat meewerkte aan het manipuleren van dopingtests voor sporters om positieve gevallen te voorkomen. Wel liet de instantie vanuit Moskou weten het vrijdag gepresenteerde WADA-rapport uitvoerig te zullen bestuderen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016