Poetin laat Winterspelen niet boycotten (3)

6 december 2017

N i e u w bericht, met quotes Poetin door hele bericht

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zal de Russische sporters die willen deelnemen aan de Winterspelen in Pyeongchang niet tegenhouden. ,,We zullen echt geen boycot afroepen. Olympiërs die op persoonlijke titel willen deelnemen, moeten die mogelijkheid krijgen'', zei Poetin op de Russische staatstelevisie.

De president reageerde op het besluit van het IOC om zijn land te schorsen voor de Spelen van februari in Zuid-Korea vanwege het omvangrijke en door de staat aangestuurde dopingsysteem. Alleen Russische atleten die nooit op dopinggebruik zijn betrapt en de afgelopen jaren buiten Rusland op doping zijn getest, mogen onder neutrale vlag meedoen.

Poetin zei niet te begrijpen waarom die sporters niet gewoon onder Russische vlag mogen deelnemen en vindt ook dat de beschuldigingen over systematische doping in zijn land ongegrond zijn. ,,De meeste beschuldigingen zijn niet bewezen feiten en grotendeels ongegrond. Ze zijn afkomstig van een getuigenis van een persoon wiens morele en ethische houding en psychische gesteldheid vragen oproepen'', aldus Poetin, die daarmee doelde op klokkenluider Grigori Rodsjenkov, de oud-directeur van het Russische antidopingbureau.

Inmiddels zijn 25 Russische deelnemers aan de Winterspelen van 2014 in Sotsji alsnog door het IOC voor het leven zijn geschorst vanwege dopingpraktijken. Onder hen bevinden zich maar liefst elf medaillewinnaars. Eerder werd bekend dat 22 Russische wintersporters naar het internationale sporttribunaal CAS stappen om hun uitsluiting voor de Spelen in Pyeongchang aan te vechten.

Een speciale commissie gaat nu bepalen welke Russische sporters wel naar Pyeongchang mogen. Mochten zij een gouden medaille winnen, dan wordt de olympische vlag gehesen en zal de olympische hymne in plaats van het Russische volkslied klinken. Poetin vindt het onzin. ,,Er bestaat geen staatsgesteund dopingsysteem in Rusland, dus waarom wordt het onze olympiërs dan verboden onder Russische vlag mee te doen? Het volstaat om de de schuldigen te straffen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017