Worstelaar raakt zilver van Londen 2012 kwijt

17 januari 2019 14:21:32

LAUSANNE (ANP) - De Georgische worstelaar Davit Modzmanasjvili moet de zilveren medaille inleveren die hij veroverde tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De 32-jarige Modzmanasjvili blijkt bij hertesten van de dopingstalen die destijds werden afgenomen verboden middelen te hebben gebruikt. De Georgiër, die in Londen de finale haalde van de klasse tot 120 kilogram vrije stijl, testte positief op de anabole steroïde turinabol.

In eerste instantie was Modzmanasjvili, die sinds 2017 voor Oezbekistan uitkomt, niet betrapt. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laat dopingstalen die zijn bewaard van de Spelen van Peking 2008 en Londen 2012 echter opnieuw onderzoeken met de nieuwste technieken. Daarmee zien de afgelopen jaren al vele tientallen dopingzondaars én medaillewinnaars ontmaskerd.

Het IOC heeft Modzmanasjvili de kans gegeven om uitleg te geven, maar de worstelaar liet niets van zich horen. Hij wordt daarom uit de uitslag geschrapt en hij moet zijn zilveren medaille teruggeven.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019