WADA heeft data uit Russisch lab binnen (2)

17 januari 2019 19:57:52

N i e u w bericht, meer informatie in 5e alinea

MONTREAL (ANP) - WADA heeft de data uit het Russische laboratorium gekregen waarom het had gevraagd. Het mondiale antidopingbureau meldt dat een team van drie deskundigen de gegevens donderdag ontving. Rusland voldeed eerder niet aan de deadline van eind december om de data beschikbaar te stellen.

,,Dit is een belangrijke doorbraak voor schone sport'', stelt WADA-voorzitter Craig Reedie. ,,De lange impasse rond de toegang tot het voormalige Russische laboratorium is doorbroken en dat is erg goed nieuws.''

Het Russische antidopingbureau Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014. In september 2018 besloot het WADA de schorsing onder voorwaarden op te heffen.

Het WADA had als voorwaarde voor het teruggeven van de accreditatie aan het antidopinglab in Moskou geëist dat de betreffende informatie voor het einde van 2018 zou worden verstrekt. Dat gebeurde niet. Internationaal nam de roep om Russische atleten opnieuw te schorsen voor internationale wedstrijden meteen toe.

Reedie: ,,WADA begint nu aan de tweede fase, het bekijken en beoordelen van de gegevens. We moeten er zeker van zijn dat de data compleet zijn en dat er niet mee gerommeld is. Gezien de hoeveelheid gegevens, kan dit wel een tijdje duren.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019