WADA legt geen nieuwe schorsing op aan Rusada (2)

22 januari 2019 16:54:40

N i e u w bericht, meer informatie vanaf vierde alinea

MONTREAL (ANP) - Het mondiale antidopingbureau WADA ziet geen aanleiding het Russische antidopingbureau Rusada opnieuw te schorsen. Ook al kreeg WADA ver na een gestelde deadline de gevraagde gegevens uit het dopinglaboratorium in Moskou. ,,Er is er teleurstelling over het missen van de deadline, maar we hebben nu wel alle data die we wilden en dat was een belangrijke stap in het proces'', zei WADA-voorzitter Craig Reedie.

Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014. In september 2018 besloot WADA de schorsing onder voorwaarden op te heffen.

Een van die voorwaarden was volledige inzage in gegevens van het dopinglab in Moskou. Het mondiale bureau gaf de Russen tot en met 31 december de tijd om de vereiste data vrij te geven, maar Rusland liet bij een bezoek in december medewerkers van WADA met lege handen en de deadline verstrijken. Pas achttien dagen na de deadline kreeg WADA wel de data.

Een groep van zestien nationale antidopingagentschappen, waaronder de Nederlandse dopingautoriteit, vroeg om onmiddellijke schorsing van Rusada, maar daar ziet het WADA geen heil in. Voorzitter Reedie vindt het belangrijker nu alle energie te steken in het analyseren van de data uit het lab van Moskou. Mogelijk komen daar weer tal van nieuwe dopinggevallen uit. ,,We zijn er nog niet, maar hebben een flinke stap gezet. De missie is dat we sporters die hebben bedrogen, willen pakken.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019