Rusada: uitspraak tribunaal CAS 'zege van gezond verstand'

17 december 2020 18:32:24

MOSKOU (ANP/DPA) - Het Russische antidopingbureau Rusada heeft de uitspraak van het sporttribunaal CAS positief beoordeeld. Als "een zege van het gezond verstand" wordt het besluit omschreven. De door het wereldantidopingbureau WADA in december 2019 opgelegde schorsing van vier jaar voor de gehele Russische sport werd teruggebracht tot twee jaar, terwijl Russische sporters die zich aantoonbaar niet met doping hebben ingelaten onder neutrale vlag welkom blijven bij Olympische Spelen en WK's.

Het Rusada was in opdracht van de Russische regering in beroep gegaan tegen de straf, die het gevolg was van grootscheepse dopingfraude in de Russische sport. "Zuivere atleten moeten niet boeten voor het gedrag van enkele schaamteloze sporters die de dopingregels hebben overtreden", zei Michail Boetsjanov, de interim-baas van het Rusada, dat ook voor twee jaar geschorst blijft. "Het zou ook niet eerlijk zijn als alle chauffeurs hun rijbewijs zouden kwijtraken omdat sommigen van hen dronken achter het stuur hebben gezeten."

Rusland zegt bereid te zijn aan de voorwaarden te voldoen om het Rusada weer zelfstandig te laten functioneren. Het WADA schorste het Russische antidopingbureau al in 2015, maar hief die schorsing in 2018 onder voorwaarden op. Een jaar geleden viel ook het Rusada onder de uitsluiting voor vier jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020