WADA tevreden dat CAS vasthoudt aan schorsing Russische sport (2)

17 december 2020 16:48:38

N i e u w bericht, meer informatie na 4e alinea

MONTREAL (ANP) - Het wereldantidopingbureau WADA laat weten tevreden te zijn dat het sporttribunaal CAS vasthoudt aan de schorsing van de Russische sport. De dopingwaakhond zegt wel teleurgesteld te zijn dat het tribunaal niet blijft bij de eerder door WADA opgelegde schorsing van vier jaar. CAS heeft de Russische sport geschorst tot december 2022.

"Het panel heeft duidelijk vastgehouden aan onze bevindingen dat de Russische autoriteiten op brutale en illegale wijze de data van het laboratorium in Moskou hebben gemanipuleerd in een poging om een institutioneel dopingsysteem te verhullen", reageerde WADA-president Witold Banka.

"We zijn teleurgesteld dat het CAS niet meegaat in onze onze eis voor een schorsing van vier jaar. Wij denken dat dat proportioneel en redelijk was, maar WADA is niet de rechter, maar de aanklager en we moeten de uitspraak van het panel respecteren", reageerde Banka. "Dit is nog altijd de zwaarste serie straffen die ooit is opgelegd aan een land voor dopinggerelateerde overtredingen. En de uitspraak keurt de resolute aanpak van WADA goed."

De schorsing van vier jaar werd een jaar geleden door het WADA uitgesproken nadat uit onderzoek was gebleken dat er ook na de bewezen fraude in de atletiek en tijdens de Winterspelen van Sotsji nog steeds sprake was van omvangrijke dopingfraude. Het Russische dopingagentschap Rusada tekende beroep aan, onder dwang van de Russische regering.

"WADA's besluit om resoluut en rechtmatig in te grijpen in de Russische dopingcrisis was de correcte aanpak", zei directeur Olivier Niggli van WADA in een reactie op de uitspraak van het CAS. "Het is ook cruciaal dat een geloofwaardig operationeel, onafhankelijk en efficiënt dopingsysteem overblijft in Rusland voor het welzijn van de atleten."

Het IOC laat weten kennis te hebben genomen van de uitspraak van het CAS. "Deze straf en de gevolgen voor de competities in de olympische beweging worden nu nauwkeurig bestudeerd, in het bijzonder die in relatie tot de Olympische Spelen van Tokio 2020 en Peking 2022. Het IOC zal overleggen met de internationale bonden en de internationale paralympische bonden hoe tot een gezamenlijke aanpak van de implementatie van de straf te komen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020