Amerikaans antidopingbureau hekelt inkorten Russische schorsing (2)

17 december 2020 20:16:32

N i e u w bericht meer informatie na 3e alinea

COLORADO (ANP/AFP) - Het Amerikaanse antidopingbureau Usada is niet te spreken over de inkorting van de dopingschorsing van de Russische sport door het CAS. Directeur Travis Tygart noemt het een slappe en afgezwakte uitspraak.

Het sporttribunaal CAS bepaalde dat de Russische sport geschorst blijft tot eind 2022. Rusland werd een jaar geleden door het wereldantidopingbureau WADA voor vier jaar geschorst wegens grootscheepse dopingfraude. De Russen tekenden via hun antidopingbureau Rusada beroep aan.

Volgens de Usada-directeur is de uitspraak van het CAS een duidelijke nederlaag voor het wereldantidopingbureau WADA en voor schone atleten. De sancties worden bovendien ondermijnd doordat Russische atleten nog altijd kunnen deelnemen aan wedstrijden in tenues met de naam "Rusland" erop en dat Russische officials evenementen "gewoon" kunnen bijwonen als ze door het gastland worden uitgenodigd.

Tygart bekritiseerde het WADA, die door dit onderzoek en met deze slappe uitkomst - zelfs met nieuw leiderschap en beloften van verandering - volgens hem niet luistert naar atleten en hen zegt dat ze niet belangrijk zijn. "Rusland heeft hierin de overwinning geclaimd en heeft met zijn wijze om de sport te corrumperen, de wereld te bedriegen en het globale antidopingsysteem te omzeilen, daarin gelijk."

Ook het Amerikaanse olympisch en paralympisch comité zei deels tevreden te zijn, maar ook teleurgesteld dat delen van de straf zijn afgezwakt. "Wat ook het ultieme effect van de implementatie van de CAS-uitspraak is, we moeten erkennen dat dit slechts het meest recente hoofdstuk is in het gecalculeerde en ten dele succesvolle Russische plan om schone atleten en de fundamenten van de olympische en paralympische waarde aan te vallen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020