Verzamelde nationale antidopingbureaus oneens met CAS-uitspraak

21 december 2020 13:41:31

BONN (ANP) - De in het iNADO verzamelde nationale antidopinginstanties vinden de door het sporttribunaal CAS opgelegde sancties voor de Russische sport niet streng genoeg. "Het is moeilijk te begrijpen waarom de grootste schending van de antidopingregels en sportwaarden niet dezelfde schorsing van vier jaar oplevert die elke individuele atleet zou krijgen voor opzettelijke bedrog", stelt het iNADO.

Het CAS nam de eind 2019 uitgesproken straf voor Rusland wegens grootscheepse dopingfraude maar ten dele over nadat de Russen in beroep waren gegaan. Een door wereldantidopingbureau WADA opgelegde schorsing van vier jaar werd in de CAS-uitspraak van donderdag gehalveerd. "Door de opgelegde sancties af te zwakken, zal het door de Russische overheid ondersteunde stelsel van doping en misleiding niet alle gevolgen ondervinden die het verdient", stelt het iNADO maandag.

Het bureau noemt de uitsluiting van een Russische afvaardiging voor de Olympische Spelen van komend jaar en de Winterspelen van Peking 2022 weliswaar een belangrijke sanctie, maar onvrede is er over het feit dat Russische atleten als 'neutrale' deelnemers wel in de kleuren van hun land en met de naam van hun land op hun kleding mogen aantreden. Het iNADO noemt dit een slechte boodschap richting huidige en toekomstige atleten wat betreft het tolereren van doping in de sport. "De sport had dit hoofdstuk moeten afsluiten door te laten zien dat zij die vals spelen, bedriegen en ontkennen, duidelijke en heldere consequenties moeten dragen. Dit is nu slechts ten dele gelukt", aldus het iNADO, dat nog in afwachting is van de volledige uitleg van het CAS.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020