Klaassen zag Ajax alleen maar sterker worden na tegenslagen

24 april 2021 07:00:00

AMSTERDAM (ANP) - Kampioen is uiteindelijk kampioen, beseft Davy Klaassen. "Maar het liefst vieren we zondag tegen AZ al feest, samen met de 7500 fans die eindelijk naar binnen mogen. Dat is het scenario. Dat kan nog, maar we zijn nu wel afhankelijk van PSV, dat tegen Groningen punten moet verspelen."

Met Klaassen als invaller speelde Ajax donderdag slechts gelijk tegen FC Utrecht (1-1). De middenvelder was volgens trainer Erik ten Hag toe aan rust. "Ik wil uiteraard alles spelen en voel me goed", zegt de international die een geldige treffer leek te maken in de 35 minuten dat hij mocht meedoen. "Ik stond geen buitenspel, dat moet de VAR toch hebben gezien?"

Ondanks het gelijkspel is de sfeer vrijdag goed op de Toekomst. Een geslaagd seizoen, met winst van de KNVB-beker en een kwartfinale van de Europa League is bijna voorbij. De 35e landstitel is een kwestie van tijd. Wellicht zondag al, maar anders een week later tegen Emmen of desnoods nog een week later tegen Feyenoord. Een lachende Dusan Tadic waarschuwt Klaassen dat hij zich niet te lang in de zon moet laten interviewen. "Want dan krijg jij een rood bolletje."

"Veel jongens hebben het verschil gemaakt", kijkt Klaassen alvast terug. "We hadden vaak de goede instelling. Dat lijkt makkelijk, maar daarvoor moet je iedere dag hard werken. En Álvarez en Martínez verdienen een groot compliment. Het is niet makkelijk als je eerst veel speelt, dan weer weinig en er vervolgens steeds moet staan. Opgeven bestaat niet voor ze."

Ajax bleef maar winnen in de beslissende maanden januari en februari, ook nadat Quincy Promes was gearresteerd vanwege betrokkenheid bij een steekincident, André Onana een dopingschorsing kreeg opgelegd en Sébastien Haller niet op de deelnemerslijst voor de Europa League stond. "Dat van André en Sébastien in een paar dagen tijd viel wel rauw op ons dak", bekent Klaassen. "Maar het heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Wat er ook gebeurt, wij worden kampioen, dachten we."

Toen het succesvolle elftal van Ajax begin 2021 in elkaar viel, veranderde Klaassen van controlerende in aanvallende middenvelder. Maar liefst 8 keer vierde hij dit seizoen de belangrijke openingstreffer. "Dat is denk ik geen toeval, al heb ik er geen verklaring voor", zegt 'Mister 1-0'.

Spijt van zijn avonturen bij Everton en Werder Bremen is hem vreemd. Zelfs niet toen hij Ajax twee jaar geleden zag schitteren in de Champions League. "Ik zat als supporter op de bank. Geen Ajacied zal dat seizoen vergeten. Maar ik heb nooit gedacht, daar had ik moeten lopen. Het is zoals het is, je kan niet alles voorspellen."

"Het spelletje van Ajax past bij mij", zegt Klaassen, die niet lang hoefde na te denken toen directeur Marc Overmars hem vorig jaar terugvroeg. "Er is hier veel veranderd. Toen ik hier in 2017 vertrok, was ik met 24 jaar bijna de oudste en had ik het gevoel dat we maar niet verder kwamen. Nu wordt er meer geld uitgeven en daardoor zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld ervaren spelers terug te halen", zegt Klaassen die sinds zijn terugkeer naar Ajax ook weer in het Nederlands elftal speelt. "Ik heb het hartstikke naar mijn zin en sluit niet uit dat ik hier nooit meer weg ga. Maar het is ook te vroeg om te zeggen dat ik hier altijd blijf."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021