Geneesmiddelen controleren

Als (top)sporter kun je niet alle geneesmiddelen zomaar gebruiken. Sommige geneesmiddelen bevatten namelijk dopingstoffen. Het is dus belangrijk dat je dit goed controleert als je een geneesmiddel nodig hebt. En dispensatie aanvraagt als dit nodig blijkt te zijn.

Alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen kun je herkennen aan een RVG-nummer (Register Verpakte Geneesmiddelen) op de verpakking en in de bijsluiter.

Dopingwaaier App

Bij Geneesmiddelen controleren in de Dopingwaaier App kun je opzoeken of een geneesmiddel een dopingstof bevat. Uit het zoekresultaat blijkt direct of het toegestaan is. Hierbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen binnen wedstrijdverband en buiten wedstrijdverband.

Soms wordt er aangegeven dat een geneesmiddel onder voorwaarde toegestaan is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde toedieningswijzen wel mogen, maar andere niet. Of dat er een maximale toegestane dosering geldt. Deze voorwaarden worden per stof uitgelegd in de app. Let in zo'n geval goed op of je voldoet aan de genoemde voorwaarden. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Vraag dan dispensatie aan.

Geen resultaat

Kun je een geneesmiddel of stof niet vinden in de Dopingwaaier App? Dan kan dit meerdere oorzaken hebben:

  • Spelfouten. Let goed op de juiste spellingswijze. Je kunt ook zoeken op een deel van de zoekterm. 
  • De zoekopdracht betreft geen geneesmiddel, maar bijvoorbeeld een voedingssupplement of homeopathisch geneesmiddel.
  • De zoekopdracht betreft een buitenlands geneesmiddel dat niet is geregistreerd in Nederland. Geneesmiddelen die in het buitenland zijn voorgeschreven kan je controleren via Global DRO. Om 100% zekerheid te krijgen over de dopingstatus van een buitenlands geneesmiddel kun je het beste contact opnemen met de antidopingorganisatie van het betreffende land.

Let op: geen resultaat betekent niet dat een geneesmiddel of werkzame stof toegestaan is!

Homeopathische geneesmiddelen

Homeopathische geneesmiddelen worden gebruikt binnen de alternatieve geneeskunde. Deze middelen zijn te herkennen aan een RVH-nummer (Register Van Homeopathische geneesmiddelen) op de verpakking en de bijsluiter. Je mag ervan uitgaan dat homeopathische geneesmiddelen  –  net als reguliere geneesmiddelen – niet vervuild zijn met dopingstoffen. Homeopathische geneesmiddelen kunnen wel stoffen bevatten die op de dopinglijst staan, bijvoorbeeld:

  • Adrenaline
  • Cortison
  • Efedrine – Efedra
  • Strychnine – Nux vomica (braaknoot) en Ignatia Amara (Sint Ignatiusboon)

Daarnaast kunnen er bij homeopathische geneesmiddelen met plantaardige ingrediënten kleine hoeveelheden dopingstoffen ontstaan via fytochemische processen tijdens de opslag of productie. In die gevallen raden we een minimale verdunning aan van D6 (of 3CH).

Dispensatie

Als je om medische redenen geneesmiddelen moet gebruiken die op de dopinglijst staan, kun je daar dispensatie (vrijstelling) voor aanvragen. Hiermee heb je officieel toestemming om een geneesmiddel met een dopingstof te gebruiken. Dispensaties worden regelmatig aangevraagd bij geneesmiddelen tegen astma, ADHD, diabetes en hoge bloeddruk. In het buitenland wordt deze verklaring een Therapeutic Use Exemption (TUE) genoemd. Voor meer informatie over het aanvragen van dispensatie, bekijk:

GDS-website

Geneesmiddelen vermelden op dopingcontroleformulier

Bij een dopingcontrole zal de DCO vragen welke (genees)middelen je de afgelopen zeven dagen hebt gebruikt. Noem ook dingen zoals de anticonceptiepil, voedingssupplementen, natuurgeneeskundige kruiden, enzovoorts! Deze noteer je op het dopingcontroleformulier.

Als je dispensatie hebt voor een geneesmiddel, geef dit dan aan en overhandig de DCO eventueel een kopie van je dispensatie.

Vragen? Mail of WhatsApp ons dan!

Heb je vragen over dopingstoffen in geneesmiddelen of dispensaties? Stuur dan een e-mail naar dopingvragen@dopingautoriteit.nl of stel je vraag via WhatsApp (06-11226200). Je vraag wordt binnen één werkdag beantwoord.