Geneesmiddelen controleren

Als (top)sporter kun je niet alle geneesmiddelen zomaar gebruiken. Er zijn namelijk redelijk veel geneesmiddelen die dopinggeduide stoffen bevatten. Daarom heeft de Dopingautoriteit de Dopingwaaier App ontwikkeld. 

Bij Geneesmiddelen controleren in de App kun je alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen (en de bijhorende werkzame stoffen) controleren op de aanwezigheid van doping. Deze middelen zijn te herkennen aan een RVG-nummer op de verpakking. Uit het zoekresultaat blijkt direct of het toegestaan is. Hierbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen binnen wedstrijdverband en buiten wedstrijdverband.

Soms wordt er aangegeven dat een product onder voorwaarde toegestaan is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat bepaalde toedieningswijzen wel mogen, maar andere niet. Of dat er een maximale toegestane dosering geldt. Deze voorwaarden worden echter precies uitgelegd in de App. Let in zo'n geval goed op of je voldoet aan de genoemde voorwaarden.

Geen resultaat

Lukt het niet om een geneesmiddel of stof te vinden in de App? Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • Spelfouten. Let goed op de juiste spellingswijze. Je kunt ook zoeken op een deel van de zoekterm. 
  • De zoekopdracht betreft geen geneesmiddel, maar bijvoorbeeld een voedingssupplement. Bepaal eerst met welk type product je te maken hebt. Voedingssupplementen kun je controleren aan de hand van de NZVT-lijst bij NZVT Voedingssupplementen.
  • De zoekopdracht betreft een buitenlands geneesmiddel dat niet is geregistreerd in Nederland. Om 100% zekerheid te krijgen over de dopingstatus van een buitenlands geneesmiddel kun je het beste contact opnemen met de antidopingorganisatie van het betreffende land. 

Let op: geen resultaat betekent niet dat een geneesmiddel of werkzame stof toegestaan is!

Als je er na deze tips nog steeds niet uit komt, dan kun je ons altijd e-mailen of WhatsAppen (06 - 1122 6200) . Vragen worden binnen één werkdag beantwoord. 

Dispensatie

Als je om medische redenen medicijnen moet gebruiken die op de dopinglijst staan, kun je daar vrijstelling voor aanvragen. Dit is een verklaring dat je toestemming hebt om het medicijn toch te mogen gebruiken. Dispensaties worden regelmatig aangevraagd bij medicijnen tegen astma, ADHD, diabetes en hoge bloeddruk. In het buitenland wordt deze verklaring een Therapeutic Use Exemption (TUE) genoemd.

Om een dispensatie te verkrijgen, moeten er bepaalde stappen worden doorlopen. Kijk op de GDS-website voor meer informatie over deze procedure. 

Geneesmiddelen vermelden op dopingcontroleformulier 

Bij een dopingcontrole zal de DCO vragen welke (genees)middelen je de afgelopen zeven dagen hebt gebruikt. Noem ook dingen zoals de anticonceptiepil, voedingssupplementen, natuurgeneeskundige kruiden, enzovoorts! Deze worden op het dopingcontroleformulier genoteerd.

Als je een dispensatie hebt voor een geneesmiddel, geef dit dan aan en overhandig de DCO eventueel een kopie van je dispensatie.