Injecties

WADA verbiedt intraveneuze infusies en/of injecties van meer dan 100 ml binnen een periode van 12 uur, tenzij ze legitiem worden gegeven bij chirurgische ingrepen, ziekenhuisbehandelingen of klinisch onderzoeken. Daarnaast gelden er soms aanvullende voorwaarden voor het gebruik van specifieke geneesmiddelen. Bijvoorbeeld voor glucocorticoïden. Check geneesmiddelen dan ook altijd voorafgaand aan het gebruik via de Dopingwaaier App. Ook zijn er regels ten aanzien van het doneren van bloed en bloedcomponenten. 

Binnen een aantal sporten geldt daarnaast als aanvulling op WADA's regels de No Needle Policy.

Bloeddonaties

De bekendste soort bloeddonatie, het doneren van volbloed, is toegestaan. Er worden dan geen medicijnen of andere werkzame stoffen toegediend aan het lichaam. Andere vormen van bloeddonatie – waarbij er doorgaans bloedcomponenten weer terug de bloedstroom ingaan – zijn wel verboden. Bovendien valt dit ook onder de No Needle Policy van verschillende sporten. 

No Needle Policy

In 2011 introduceerden de internationale roei-, gymnastiek- en wielrenfederatie (FISA, FIG en UCI) een No Needle Policy. Deze maatregel verbiedt toediening van injecties zonder sterke medische onderbouwing en is een toevoeging op het al geldende antidopingbeleid.

De meeste sportfederaties hebben een antidopingreglement dat gebaseerd is op de Wereld Anti-Doping Code (de Code). De Code wordt opgesteld door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en is hét document voor een wereldwijd sterk geharmoniseerd antidopingbeleid. Daarnaast staat het elke sportfederatie vrij om de Code aan te vullen met overige reglementen, zoals een No Needle Policy.

Geen dopingregel

De No Needle Policy is strikt gezien dus geen antidopingregel. Echter, het kan er ook onmogelijk helemaal los van worden gezien. Het is namelijk bekend dat naaldgebruik een opmaat kan zijn naar dopinggebruik. Bovendien schaadt veelvuldig gebruik van injecties de uitstraling van de sport. De No Needle Policy zou dit veelvuldige gebruik dan ook tegen moeten gaan.

Zijn injecties dan helemaal verboden? Nee, maar er is meestal wel een sterke medische onderbouwing voor nodig. Aanvullend kan er ook een wedstrijdverbod worden opgelegd. Hierdoor wordt mogelijke wedstrijdvervalsing als gevolg van naaldgebruik uitgesloten. Bovendien kan de sporter zich in deze periode - in alle rust - richten op herstel van de gezondheid.

Organisaties

FISA en UCI waren de eerste sportfederaties die de No Needle Policy in werking stelden. Dit gebeurde in het voorjaar van 2011. FIG volgde een half jaar later. In 2012 kwam daar het International Olympisch Comité (IOC) bij. Vanaf de Olympische Spelen van London wordt het gebruik van injecties dus ook bij dit multisportevenement zo veel mogelijk aan banden gelegd.

Documenten 

Hoewel we in de volksmond bij alle genoemde organisaties spreken van een No Needle Policy, kunnen de naamgeving, doelgroep en exacte regels per organisatie verschillen.

  • International Gymnastics Federation (FIG)

Document: Medical Organisation of the FIG Competitions
Artikel: 9.2 Injections (Needle Policy)

  • International Olympic Committee

Document: IOC Needle Policy (Tokyo 2020)

  • International Rowing Federation (FISA)

Document: FISA Rules Book
Hoofdstuk: Rules of racing and related bye-laws part VII – Medical Provisions
Sectie: Bye-Laws to Rule 99 – Health of Rowers
Paragraaf: 4. Injections (No-Needle Policy)

  • International Cycling Union (UCI)

Document: UCI Cycling Regulations – Part 13 Medical Rules
Hoofdstuk: III. Protection and promotion of the rider’s health
Paragraaf: 4. Ban on injections

Laatst gecontroleerd op geldigheid: 18 augustus 2021.